САЩ поуспокоиха енергийните апетити на Украйна


© Фото: РИА Новости/Александър Мазуркевич

© Фото: РИА Новости/Александър Мазуркевич

Украйна ще реши енергийните си проблеми само ако предприеме дълбоки реформи на отрасъла, в това число модернизира газотранспортната система, увеличи ефикасността на консумацията в страната и премахне корупцията в сферата на енергетиката.

Това заявиха на слушания в Конгреса на САЩ представители на американската администрация.

При общуване с конгресмени представителите на Белия дом и Държавния департамент често пъти се изказват доста по-твърдо отколкото в речите си по официални външнополитически канали.

Този път обаче и на властите в Киев им се наложи да усетят тази строгост.

Няколко дни преди дискусиите в Конгреса ръководителят на „Нафтогаз-Украйна“ Андрей Коболев беше заявил, че решаването на енергийните проблеми на неговата страна щяло да бъде постигнато в най-близко време за сметка на Европейския съюз.

„Доставките на газ от Европейския съюз за Украйна е комерсиално привлекателен и юридически безупречен бизнес“ – изтъкна Коболев.

Но, както се оказа, САЩ не споделя подобен оптимизъм.

Изказалите се на сенатския комитет по външните работи заместник-помощник държавен секретар на САЩ по въпросите на енергийната дипломация Амос Хокстайн и заместник-помощник държавен секретар по въпросите на Европа и Евразия Хойт Йи предупредиха Киев и Брюксел от прекалена еуфория.

„В дългосрочна перспектива Украйна може частично да реши проблемите на енергийната сигурност по пътя на интегрирането в енергийния пазар на Европейския съюз“ – допусна Хокстайн, но веднага добави: „Но преди да стане това интегриране Украйна задължително трябва да реформира своя енергиен отрасъл.

Ако там се запазят корупцията и ниската ефикасност, както и вредното субсидиране на консуматори на енергия, тя ще бъде отхвърлена още по-далеч назад“.

При това и двамата представители на Държавния департамент признават, че „Русия е длъжна и ще остава основния производител и износител в региона“.

Сдържаността на американската страна е продиктувана от редица фаткори.

След като пропагандната шумотевица около обещанията на САЩ изцяло да осигурят нуждите на Европа от енергийни ресурси, стана ясно, че в близо бъдеще тази задача едва ли се решава.

А всякакви многостранни проекти изискват участието и на Русия, която демонстрира отговорен подход, в това число и в енергетиката – напомни в интервю за „Россия сегодня“ („Русия днес“) генералният директор на руския Фонд за ефикасна политика Кирил Танаев:

– Русия е заинтересована от дългосрочен, стабилен и предсказуем газов пазар, а следователно – от диалог с основните страни-производители на газ, от обсъждане на съвместни инфраструктурни проекти и разбира се от оказване на влияние върху формирането на формулата на газовата цена.

„Можем ли ние в Европа да минем без руския газ?

Отговорът е – не.

Има ли поне една причина да минем без него?

Мисля, че не“ – така коментира положението в интервю за агенция „Ройтерс“ главата на нефтогазовата компания „Тотал“ Кристоф де Маржери.

И точно затова властите на Европейския съюз, според него, са длъжни да мислят преди всичко за осигуряване на доставки на руския газ, в това число и заобикаляйки Украйна.

Пьотър Искендеров

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 14.07.2014, in Икономика and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: