„Голямата двайсетица” има голямо бъдеще


© Колаж: «Гласът на Русия»

© Колаж: «Гласът на Русия»

В руския външнополитически живот „Голямата двайсетица” заменя група Г-8. Този формат е само на 4 години, но вече формира световната и регионалната икономическа политика.

След „изключването” на Русия от G8 група G7 се превърна на практика във формално образование „САЩ и компания”.

Последната среща на върха в Брюксел е ярко потвърждение на това.

Отказът от общуване с Москва във формата на „Осмицата” направи обединението още по-малко самостоятелно, смята политологът Игор Ковальов.

– Не може да се регулират глобалните икономически и политически процеси без най-силната ядрена държава, която заема една шеста от сушата и притежава огромни ресурси, в това число и енергийни, толкова важни в съвременния свят.

На смяна на изживелия времето си политически клуб идва голямо обединение на развиващите се страни – онези, на които се пада по-голямата част от световния брутен продукт.

Вярно, единство в мненията не може да има – твърде голям е броят на участниците, които отстояват интересите си.

Тук влизат представители на различни континенти и национални структури, в частност такива „борци тежка категория” като Индия и Китай.

Това определя и различните подходи във формирането на икономическите модели.

Но тъкмо G20 има за цел да синхронизира отношенията между развитите и развиващите се страни, които са заинтересовани във реформирането на световните финансови институции, казва президентът на Центъра за стратегически комуникации Дмитрий Абзалов.

– В тази посока се и движеха в последно време интеграционните процеси. В G8 Русия се възприемаше като представител на развиващите се страни.

Излизането на Русия оттам е сериозен удар срещу самия формат. Фактически G7 се върна оттам, откъдето започна и заради което постоянно я обвиняваха: така наречения клуб на колонизаторите.

В работата на „Двайсетицата” има много по-малко политика – това е действително дискусия за назрелите проблеми, а не придвижване на геополитическите интереси на участниците.

Русия, която беше домакин на срещата на върха миналата година, играе в тези обсъждания важна роля.

Защото Москва е най-големият енергиен партньор на много участници в G20. Освен това Русия активно разширява външната си търговия с всички региони: от Африка да Латинска Америка.

Тази година в G20 ще председателства Австралия. Тя е запазила за дневния ред ключови въпроси, които Русия предложи преди година: инвестициите, заетостта и търговията.

Австралийският премиер Тони Ебот вече заяви, че очаква президента Путин през ноември в Бризбейн, на срещата на върха на „Голямата двайсетица”.

Мария Балябина

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 13.07.2014, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: