Държавите от БРИКС създават своя банка за развитие


Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

„Новата банка за развитие“ ще има първоначален капитал от 10 милиарда долара, а ударната й сила може да достигне максимум 100 милиарда долара, уточни Антон Силуанов, цитиран от руските агенции

Бурноразвиващите се държави от БРИКС (Бразилия, Русия, Китай и Южна Африка) са готови да подпишат създаването на своя банка за развитие на срещата си на върха идната седмица в Бразилия, съобщи руският министър на финансите.

„Новата банка за развитие“ ще има първоначален капитал от 10 милиарда долара, а ударната й сила може да достигне максимум 100 милиарда долара, уточни Антон Силуанов, цитиран от руските агенции. Тя ще бъде базирана в Шанхай или Делхи.

През 2013 г. групата БРИКС обяви своя проект за създаване на банка за развитие и валутен фонд, конкурентен на институциите от Бретън Ууд (Световната банка и Международния валутен фонд), в които смятат, че са слабо представени. Нейните членове обаче не успяха да се споразумеят за разпределението на капитала.

Те ще се срещнат отново в Бразилия на 15 и 16 юли. „По време на срещата на върха трябва да решим за създаването на банка и на валутен фонд“, заяви Силуанов.

Във връзка с банката „ние се договорихме относно факта, че капиталът ще бъде внесен до седем години.

Делът на Русия ще бъде два милиарда долара, капиталът ще бъде разпределен пропорционално между участниците“, допълни той.

Руският министър каза още, че банката, която ще бъде специализирана в инфраструктурните проекти, ще бъде отворена за държавите членки на ООН, но делът на петте страни от БРИКС ще остане над 55%.

Относно валутния фонд в Бразилия трябва да бъде подписано необвързващо „рамково споразумение“.

Този резерв, предназначен да защитава икономиките на държавите от колебанията на пазарите, ще разполага със 100 милиарда долара – 41 милиарда ще бъдат предоставени от Китай, 18 милиарда от Индия, Бразилия и Русия и 5 милиарда – от Южна Африка.

Източник: http://pressadaily.bg

Posted on 11.07.2014, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: