Капиталипсисът започна. Седнете по-удобно


По-добре ужасен край, отколкото безкраен ужас

По-добре ужасен край, отколкото безкраен ужас

Няма добри новини и скоро няма да има. Световните финанси изгърмяха. Дойде ред и на европейския дълг.

Войната на банките срещу целия свят продължава. Онова, което днес става в Гърция, ще се случи в САЩ след няколко седмици. Банките продължават да прехвърлят своите убийствени дългове върху правителствата, които са принудени да продават националните активи.

По този начин се ражда неофеодализъм и неоколониализъм. В момента става най-големият грабеж на чуждо богатство в историята на човечеството. банките срещу нациите.

Не само Гърция губи своя национален суверенитет. На дневен ред е Италия. След това – Испания и Франция. Да не забравяме и Англия, която прави всичко възможно да не се „забелязва“, но е по-зле от Италия и Испания.

Междувременно банките превърнаха и САЩ в бананова република.

И зад всичко това се зъби жестоката класова война, този път в обратния вариант. Уорън Бъфет, един от най-успешните американски капиталисти и защитници на капитализма, каза: „Това е класова война, добре, но това е моята класа, богатата класа, която прави тази война.“

Центърът на Атина е сцена на битки и демонстрации. Атина – 5 милиона жители. Люлка на съвременната цивилизация. „Джунгла“ – казва полицаят. „Бардак“ – писателят. „Вулкан преди избухване“ – учителят. Гърция е 28-та икономика в света. Ирландия е 36-та.

Но Италия е 8-та икономика в света и 3-та в ЕС. И тя е на дневен ред.

Гръцката дългова криза започнала преди повече от една година не научи на нищо европейците. Трябваше да дойдат ирландската и португалската криза, за да започнат малко по-бързо и адекватно да реагират. Но започна нов драматичен акт – очакваната още от миналата година криза на държавния дълг на Италия, който възлиза на около 120 процента от брутния национален продукт. Размерите на този дълг са такива, че и Италия, като Гърция е заплашена от пълномащабен банкрут, който ще струва на ЕС не няколко десетки милиарда евро като гръцкия, а няколко трилиона евро.

Нещата вече са много лоши. Испания през следващите 3 години ще се нуждае от 380 милиарда евро. Италия – от най-малко 640 милиарда. Белгия – от около 150 милиарда. Ако се включат вече дадените на Ирландия и Португалия и новите за Гърция 85 милиарда, Европейският фонд за финансова стабилност (ЕФФС) ще трябва да бъде удвоен до 850 милиарда евро, при условие, че Международният валутен фонд ще даде една трета от това финансиране. Без МВФ, чието участие не може да бъде гарантирано, помощите ще трябва да надминат 1,3 трилиона евро, като тежестта ще легне изцяло върху Германия и по-малко върху Франция. Те едва ли ще издържат. Край на ЕС, на еврозоната и еврото.

Едва ли е необходимо да се обяснява, че критичната точка ще бъде Италия. Гърция е проблем. Но Италия е кошмар. Метастазите плъзнаха.

Няма начин Гърция да плати своя дълг на ЕФФС и на другите кредитори през нашия живот. Няма начин. Гърция няма и такова намерение.

Но Италия не е Гърция. Делът на италианския капиталов пазар е 1,6 трилиона евро. И това не може да се плати. Няма начин. Но може би са прави оптимистите, че е по-добре ужасен край, вместо безкраен ужас.

Световната икономика при всяко ново изостряне на кризата се разрушава по един и същи образец, както при кризата през 2008 г. – от периферията към монетарното сърце, т.е. към Федералната резервна система на САЩ. А там, както е известно, нещата са много по-лоши, отколкото в Италия.

Прави впечатление песимистичното изказване на бившия шеф на Федералния резерв Грийнспан, че „шансовете на Гърция да избегне банкрута са крайно ниски“. Дали вече не готви и световната общност за банкрута на САЩ.

САЩ преодоляха поредния „таван“ на своя държавен дълг, определен от Конгреса през миналата година на равнището 14,2 трилиона долара. Сега Конгресът трябва да гласува отново вдигане на тавана. Ами, ако не гласува? Заради това не е изключено думите на Грийнспан да са подготовка на общественото мнение за възможността, а след това и неизбежността, от ограничен банкрут на САЩ, предизвикан от гръцката или италианската катастрофа. И това вече е неизбежно.

Но банкрута на САЩ, даже и ограничен, ще бъде непропорционален отговор на проблемите на Гърция и Италия, които въобще не трябва да влияят върху САЩ, тъй като брутните активи на американските банки и брокери в тези две страни са около 80 милиарда долара, а чистите – и по-малки.

Заради това може да се предполага, че фалитът на Гърция е изгоден за САЩ не само, за да вдигне за пореден път тавана на своя държавен дълг, но и за да прехвърли непосилното дефлационно бреме върху европейците.

Дали банкрутът на САЩ не е подготовка за хиперинфлация. Според много експерти хиперинфлацията на долара и на основните световни валути е неизбежна.

Засега е ясно колко може да струва временното спасяване на Гърция, Италия и Испания. Не е ясно обаче защо Германия ще иска да ги спасява.

Светлото бъдеще на ЕС вече е в миналото. Глобалната финансова олигархия иска да спаси властта си над света даже с демонтирането на САЩ и ЕС.

Така нареченият от нас „капиталипсис“, т.е. апокалипсисът на капитализма започва. Седнете по-близо, за да имате видимост. Ако оцелеете, ще има за какво да разказвате на внуците.

 

Автор: Красимир Иванджийски

Източник: http://strogosekretno.com

Posted on 08.07.2014, in Анализи, Икономика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 3 коментара.

 1. Атанас

  полуистини и лъжи

  наистина положението на ЕС по-лошо от на САЩ но те ще се измъкнат

  тоест има само един начин за измъкване

  ФЕД да държи лихвите до нулата включително и ЕС за да може държавите да не плащат високи лихви по дълговете и т.н.

  Отделна тема е предложението на проф.Лари Съмърс и нобелиста Пол Кругман пред МВФ за отрицателните лихви – https://www.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436182053326691

 2. Какво му е сложното?

  Проблемите са от конкретна грешка.

  С преустановяване на грешката ще се прекрати и развитието на сегашната криза.

 3. Статията е перфектна!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: