България стана жертва на битката на Запада за Украйна


© Фото: REUTERS

© Фото: REUTERS

Натискът от страна на Запада и геополитическата борба около Украйна, които накараха България да спре строителството на участъка на газопровода „Южен поток”, в определена степен провокираха решението на президента на страната за разпускане на парламента и кризата в страната, пише вестник The Christian Science Monitor.

Строителството на участъка на „Южен поток” на територията на България би станало значителна подкрепа за най-бедната икономика на Европа, отбелязва вестникът: България би могла да разчита на многомилиардни инвестиции, на хиляди работни места и на гарантирани доставки на природен газ.

Но на фона на украинската криза, санкциите против Русия и постоянните опасения на Европа да попадне в пълна енергийна зависимост от Москва, „Южен поток” стана предмет на политическа игра.

Европейският съюз повдигна въпроса за законността на разпределение на контрактите за строителството на българския участък на тръбопровода, а САЩ започнаха да оказват натиск на България заради деловите й отношения с руската компания „Стройтрансгаз”, попаднала под санкциите.

Така, например, американския посланик Марси Рис посъветва българския бизнес „да избягва сътрудничество с предприятия, против които САЩ въвели санкции”.

И като резултат в началото на юни премиерът на страната Пламен Орешарски се разпореди да бъде спрени работите над газопровода за консултации с Европейската комисия.

Членовете на българската опозиция, а също министри публично заявили, че той няма право едностранно да блокира проекта. Уязвеният премиер бил принуден да потвърди разпореждането си.

Разногласията по повод на”Южен поток” се паднаха на изключително неудобно време за българското правителство: страната пострада от голямо наводнение, а двете главни български банки станаха жертви на подстрекателствата на граждани да изтеглят банковите влогове.

В резултат от всички тези събития, президентът на България Росен Плевнелиев обяви за намерението да разпусне парламента и да назначи временно правителство до новите избори.

Въпреки неотдавнашните заявления на София за това, че тя се надява да продължи строителството на „Южен поток” по своята територия след няколко седмици, след получаването на разяснения от Европейската комисия, решението на въпроса може да се проточи на няколко месеца, пише The Christian Science Monitor, а това неизбежно негативно ще повлияе на икономиката на България.

 

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 08.07.2014, in Балканите, Енергийни проекти and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: