Кръст-паметник на донските казаци бе осветен в Шипка


Княз Александър Трубецкой произнася приветственото си слово

Княз Александър Трубецкой произнася приветственото си слово

Ние честваме паметта на тези, които заслужиха да бъдат непобедими, категоричен бе княз Александър Трубецкой

Снимка за спомен край паметника

Снимка за спомен край паметника

Кръст-паметник на загиналите в България донски казаци бе издигнат в двора на храм-паметника „Рождество Христово“ в град Шипка във вторник. Досега двуметровият монумент се намираше в старото гробище на Стара Загора, където бе престоял над 90 години. Преместването се наложи заради разширяване на индустриалната зона на града и изземването на площ от бившето гробище. Със съдействието на Руския благотворителен фонд „Наследие“ и с благословията на Старозагорския митрополит Галактион възстановеният паметник е пренесен в град Шипка до храма Рождество Христово. Там почива прахът на руските войни, загинали при отбраната на връх Шипка през 1877 г., и бойци от Бялата армия.
Предложението за преместване освен от фонд „Наследие“ е подкрепено и от Руския научно-изследователски институт за културно и природно наследство „Д. С. Лихачев” към Министерството на културата на Руската федерация, Руския институт за стратегически изследвания, както и от представители на руската и българската общественост.
На откриването на монумента присъства

внушителна официална делегация от Русия,

която включваше министъра на регионалното развитие на федерацията Игор Слюняев, княз Александър Трубецкой, председател на Сдружение в памет на офицерите на Императорската гвардия, депутатите от руската Дума Виктор Водолацки и Михаил Дягтерев, както и Леонид Решетников, директор на Руския институт за стратегически изследвания, председател на фонд „Наследие“, и други. От българска страна присъстваха министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов, кметът на Стара Загора Живко Тодоров, заместничката му Иванка Сотирова, председателят на ОбС Стара Загора Емил Христов, областният управител Живка Аладжова, лидерът на Национално движение „Русофили“ Николай Малинов, още депутати,  общински съветници и други. В списъка на официалните гости беше и Ставрополският митрополит Кирил.
На церемонията, която се състоя в двора на храма в Шипка, се събраха над 100 души от цялата страна, които се включиха и в специалната литургия.
„Само духът, а не силата може да спаси един народ. Българският народ е демонстрирал много силен дух, когато приема нашите сънародници на своя земя и България се превръща в тяхна втора родина. Ние никога няма да забравим това“, обърна се към присъстващите министърът на регионалното развитие на Русия Игор Слюняев. Той припомни, че всеки ученик в Русия знае името Шипка. Тук през 1877-1878 година се решава не само съдбата на България,

но и съдбата на християнството на Балканите

категоричен бе той. Слюняев обобщи, че връзките между българския и руския народ са многобройни и никой и нищо не може да попречи на тези добри отношения.
Преди една година с генерал Решетников решихме, че мястото, където беше преди паметникът, не съответства на топлите отношения между България и Русия, каза кметът на Стара Загора Живко Тодоров. „С благословията на Старозагорския митрополит Галактион беше избрано точно това място. Този паметник е в памет на воините, които са пролели кръвта си за свободата на България. Този паметник ще напомня за подвига на донските казаци, подвиг, който няма да забравим“, заяви Тодоров.
Според княз Трубецкой отдаването на почит към мъртвите заличава всички разлики между хората. Той разказа, че преди седмица е бил на официална церемония по откриването на паметник на руските войници, паднали в Първата световна война, където също му е направило впечатление топлото отношение на французите. Този паметник, който се открива в Шипка, също е част от историята на нашия народ, разпилян по целия свят. „Наполеон след Бородино бе написал: „Французите заслужиха победата. Но руснаците заслужиха да бъдат непобедими“. Днес ние честваме паметта на тези, които заслужиха да бъдат непобедими“, бяха трогателните думи на княза.

Връзките между нашите два народа

са от хилядолетия – нас ни свърза общата вяра, общата история, общата борба за свобода, коментира и министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов.
Официалните гости и представителите на държавната и местна власт положиха венци и цветя и отдадоха почит към делото на донските казаци. Кръстът бе лично осветен от Ставрополския митрополит Кирил, който обяви, че пролятата навремето кръв на Шипка е залог за свободата днес.
Вечерта в Стара Загора се проведе и концерт на хора при храм „Богоявление Господне“ – Богоявленски манастир, гр. Москва, под диригентството на свeщеник Андрей Нефедов, и Московския фолклорен ансамбъл „Живая Русь“.
Повече от 30 хиляди руснаци намират пристан в България между 1921 и 1926 г. На няколко хиляди, които пускат трайно корени у нас, българската държава отпуска дори пенсии. Други пък намират вечен покой на българска земя. Именно в тяхна памет по инициатива на щаба на Донския корпус, разквартируван в Стара Загора, е издигнат и православният кръст-паметник. Той е бил скромен обелиск, от бетон и мозайка, а върху него са били

изписани имената на 137 казаци и руски воини

починали през този период у нас.
Край храма в град Шипка има руско гробище, където са погребани дори и ветерани от Руско-турската война от 1877-78 година. В момента тече инициатива за възстановяване на това гробище. Председателката на инициативния комитет „Шипка“ и на Национално движение „Русофили“ в града Гина Хаджиева разказва, че роднини на погребаните руснаци идват да издирват гробовете на своите прадеди, а понякога дори и помагат със средства за възстановяване. Национално движение „Русофили“ дори е подготвило проект за мемориал, който да бъде изграден в близост до гробищата.

 

Представители на руското казачество уважиха паметника на предците си

Представители на руското казачество уважиха паметника на предците си

 

Автор: Александър Симов

Източник: http://duma.bg

Posted on 05.07.2014, in Балканите, Паметнци в България and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: