Целта на преврата в Киев беше Крим


Целта на преврата в Киев беше КримКакво се разиграваше зад кулисите на преврата през февруари в Киев на последвалите събития в Крим и неговото присъединяване към Русия?

Както става в тези случаи, онова което не се вижда е решаващо и едва ли някога ще се разбере.

За какво става дума?

Държавният преврат извършен в Киев през февруари, имаше конкретна цел – да бъде неутрализиран руският Черноморски флот, базиран в Севастопол, да бъде денонсиран към 15 май договорът между Украйна и Русия и там да влезе флотът на САЩ.

Каква беше хронологията на събитията.

На 22 февруари в деня когато Янукович беше лишен от власт, американска група кораби спешно влезе в Черно море през Босфора. Именно този флот трябваше да заеме мястото на руския Черноморски флот на базите в Крим. В Москва имаха достоверна информация за готвения преврат и за заплахата за жизнените интереси на Русия в рамките на глобалното противопоставяне със САЩ и НАТО.

Преди това, на 18 февруари украинският парламент беше превзет от националистическата партия Свобода и нацистите от Десния сектор. На 22 февруари Янукович беше принуден да напусне Киев, като властта в парламента беше завзета от прозападни „хунвейбини“. По същото време за глава на тайната служба на Украйна /УСБ/ беше назначен Валентин Наливайниченко, който е и американски гражданин.

Разбира се, напълно „случайно“ още на 13 февруари една от четирите американски морски групировки, начело със самолетоносача „Джордж Буш“ напусна базата в Норфолд и се отправи към Егейско море.

Този кораб има 102 000 тона, 90 самолета и хеликоптери на борда. Съпровожда се от 16 военни кораба, крайцери, есминци, три атомни подводници.

На 22 февруари, денят, в който Янукович беше лишен от власт, американската група бойни кораби влезе в Черно море през Босфора. Това беше нарушение на договора от Монтрьо от 1936 г., разрешаващ да преминават през Дарданелите само военни кораби до 45 000 тона. Но военното министерство на Турция е дало разрешение на преминаване на американския флот. Именно той трябваше да заеме мястото на руския Черноморски флот на базите в Крим.

Американците очакваха, че Крим ще избере демокрацията и с радост ще ги посрещне. Но хората излязоха на площадите на Севастопол и след няколко дни обкръжение на парламента беше изпъден премиерът Анатолий Могилев. На негово място беше избран Сергей Аксьонов, лидер на проруските сили.

На 6 март парламентът на автономния Крим съобщи, че се отказва да се подчинява на Киев и че ще проведе на 16 март референдум за обединяване на Крим с Русия. Това унищожи американските планове.

На 6 март задачата на самолетоносачната групировка на САЩ беше анулирана. Беше дадена нова заповед – да се върне в Анталия, в турската база, и там да чака. Само есминците Truxtun и Donald Cook бяха изпратени за разузнаване към бреговете на Северен Крим от 7 до 22 март под предлог на съвместни учения с Румъния и България. Руската страна чрез медиите съобщи, че Donald Cook е пристигнал с цел да научи действията на антените, свързани с космическия център на Черноморския флот и мрежата на военни сателити ЕЛИНТ, работещи в електромагнитния спектър. Тази сложна съвременна система позволява на Крим да получава данни за радарите и навигационните системи за американския флот, самолетите на борда и ракетоносителите.

Руските бойни самолети бяха принудени да блокират действието на Cook. Последва описаният подробно инцидент с облитане от два руски самолета Су-24МР 12 на Cook на ниска височина, симулиране на бойна атака, блокиране на системата Иджис на крайцера на САЩ чрез руска бордова система за блокиране на честотите 12-18 Хц. Освен това руските специални служби бяха уверени в присъствието на борда на американския кораб на 6 групи командоси, всяка от 16 души, готови да доплуват под водата до брега, за да извършат в Крим саботаж, взривове в градския транспорт в час пик, взривяване на газови станции прикриване като битови инциденти. Нагнетяването на терора в навечерието на референдума трябваше да доведе до срив на числото на гласувалите и обявяване на резултатите за недействителни.

За да спре тези акции руският спецназ трябваше да проведе превантивни операции. Резултатите от референдума са изяснени – 99,7 гласуваха за Русия. Американският флот получи заповед да прекрати своята мисия, напусна Егейско море и се отправи към Бахрейн.

За Русия военната база в Севастопол има особено важно значение. Неотдавнашното модернизиране на черноморския флот предвижда 20 съвременни кораба, сред които шест подводници, фрегати, ракетоносители и др. Флотът има крупна групировка от войски за бързо реагиране – въздушни десантчици и морски пехотинци. Освен това действа и въздушна флотилия за транспортиране от 135 самолета за прехвърлянето на 80 000 войници т 49-ти и 58-ми военен корпус. Тази групировка има една цел – борба с тероризма в Средиземноморския басейн, Африка, Близкия Изток, чак до Персийския залив.

Още по-мощен е невидимият флот. Това е центърът за командване на космическите полети, съществуващ от съветски времена. В неговата история са записани пусковете на Салют, Союз, Союз-Аполо. Днес центърът получава данни от радарите на ракетно-локационните системи от типа Воронеж-М в радиус 6000 км, центърът получава и информация от сателитите за ранно предупреждение, които откриват пуска на ракети от всякакъв вид, както крилати, така и балистични. Нарушение на функционирането на центъра, като сериозна пречка на САЩ в Близкия Изток и Централна Азия беше една от главните цели на Пентагона. Това вероятно беше и основна цел на преврата в Киев – елиминиране на космическия център като пречка за САЩ, НАТО и Израел в Черно море, Източната Средиземноморие, Кавказ, Централна Азия, Персийския залив и Европа. Влизането на Украйна в НАТО е вторична цел, но САЩ и НАТО не успяха.

Битката за Крим започна и завърши бързо. Започна битката за Източна Украйна, която е много по-сложна.

 

 

Автор: Красимир Иванджийски

Източник: http://strogosekretno.com

Posted on 03.07.2014, in Анализи, Въоръжени сили, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: