Унгария продължава работата по „Южен поток“, заяви Виктор Орбан


 Виктор Орбан Reuters

Виктор Орбан
Reuters

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви днес, че страната му ще продължи работата по газопровода „Южен поток“ и че ако някой иска да спре този проект, трябва да предложи алтернатива, предаде БТА, позовавайки се на сръбската агенция Танюг.

Орбан, който е на посещение в Белград, заяви на съвместна пресконференция със сръбския си колега Александър Вучич, че му е предложил двете страни да свържат електропреносните си мрежи и че Унгария вече е готова с този проект.

„Унгария ще строи „Южен поток“, защото така засилва сигурността си за снабдяването си с енергоносители и няма да позволим да изпаднем в ситуация положението в Унгария да зависи от Украйна“, каза Орбан.

Той подчерта, че Унгария е солидарна с Украйна, но има отговорност към гражданите си и повтори, че онези, които не желаят изграждането на „Южен поток“, „трябва да кажат по какъв начин ще се снабдяваме с енергоносители“.

Премиерът на Сърбия Александър Вучич заяви, че ще разговаря с руския президент и премиер за „Южен поток“ и че в този проект Сърбия ще държи сметка за интересите си, предаде Танюг.

„Работните ни групи работят за подготвянето на договор и ще се опитаме, какъвто не беше по-рано случаят, колкото може повече неща да съгласуваме с европейските правила“, каза Вучич на пресконференцията с Орбан.

Вучич подчерта, че винаги ще държи сметка за интересите на Сърбия.

Сръбският премиер ще разговаря на 7 и 8 юли в Москва с президента на Русия Владимир Путин и с премиера Дмитрий Медведев.

Европейската комисия вече няколко пъти предупреди държавите членки, които участват в изграждането на „Южен поток“, че няма нищо против проекта за газопровод, но той трябва да бъде съобразен с правилата на Европейския съюз.

Брюксел заяви, че ще последват санкции за страните, които не спазят еврозаконодателството.

 

Източник: http://www.dnevnik.bg

Posted on 03.07.2014, in Енергийни проекти and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: