Кой е този мистър Сноудън?


Едуард Сноудън. © Колаж: «Гласът на Русия»

Едуард Сноудън. © Колаж: «Гласът на Русия»

Изобличенията на Едуард Сноудън по повод глобалното следене, което осъществяват американските специални служби, направиха ефект на избухнала бомба в света.

Руски експерти се опитват да разберат, какво е тласкало този младеж, в името на какво той жертва личния си живот?

Името на Едуард Сноудън изгърмя по света преди една година след като той обнародва информация за работата на американските специални служби за следене на интернет.

Бившият сътрудник на Агенцията за национална сигурност (АНС) разказа за секретните програми, които позволяват да се прехващат съобщения, обаждания, електронната поща и друга лична информация на стотици милиони хора по целия свят.

Едуард Сноудън разкри информацията, че на специалните служби помагат такива компании, като Google, Yahoo, Facebook, Microsoft и Apple, които представят достъп до своите сървъри.

В САЩ против Едуард Сноудън са възбудени няколко наказателни дела. Обвиняват го в кражба на държавно имущество и в шпиониране. Така че там го чака доживотен затвор.

Разбира се, Едуард Сноудън е нееднозначна фигура, и отношението към него е различно, казва експертът Александър Гусев:

– Американското общество се разцепи: половината американци смятат, че той е престъпник и следва да лежи в затвора, другата половина пък смята, че той е защитник на интересите на американските граждани.

Ако говорим за други страни – по-специално за Русия – мнението на хората тук също се разминава. Но къде по-малко са руснаците,смятащи, че той заслужава наказание за извършеното.

Повечето наши граждани го смятат – както го потвърди и руският президент, за борец за правата на човека. Европейците го смятат за сътрудник на специалните служби, открехнал завесата на една много строга тайна.

И много хора са му благодарни.

За една година, прекарана в Русия, Едуард Сноудън успя да даде няколко интервюта и да участва в интернет-конференции.

Получи награда за гражданско мъжество от германската обществена организация „Хуманистичен съюз“, беше номиниран и за Нобелов лауреат.

Изобличенията на Едуард Сноудън станаха истински удар за американските служби. Но на самия бивш агент тази постъпка му донесе сериозни проблеми.

В едно неотдавнашно свое интервю за една от американските телевизии той каза, че не съжалява за направеното.

Господин Сноудън отказва да си затваря очите на това, че правителството на САЩ може да унищожи частния живот на хората по целия свят и свободата на интернет, смята политологът Леонид Савин:

– Истината и справедливостта са онези мотиви, които са го вдъхновявали. Той имаше солидна заплата, беше осигурен с всичко необходимо, беше един добър специалист.

Нищо не му пречеше да се издига по служебната кариера в същата насока.

Но все пак той избра онова, което за мнозина е смисъла на живота – истина и справедливост.

Светлана Калмикова

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 03.07.2014, in Национална сигурност and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: