Модернизираният Су-25: „Дивата невестулка” на ВВС на Русия


Модернизираният Су-25: „Дивата невестулка” на ВВС на РусияВоенновъздушните сили на Русия получиха специализирания вариант на щурмовака Су-25, предназначен за борба със средствата за противовъздушна отбрана (ПВО).

Той е способен да открива такива мощни комплекси за ПВО, като американските „Patriot“.

Войната във Виетнам през 1965-1975 година бе първата, по време на която авиацията се сблъска със зенитно-ракетни комплекси.

За преодоляване на противовъздушна отбрана САЩ тръгнаха по пътя на създаване на специални самолети. Американските военни наричат тази задача Suppression of Enemy Air Defenses (SEAD).

Програмата по създаване на такива самолети получи названието Wild Weasel – „Дива невестулка”, и по същия начин се наричат и машините, създавани в рамките на тази програма.

На етапа Wild Weasel I, стартирал през 1965 година, бяха използвани изтребители F-100 Super Sabre – първите свръхзвукови самолети на Военновъздушните сили на САЩ.

Той откриваше вражески радиорелейни станции (РЛС) с помощта на датчици на излъчване, и офицерът-оператор сочеше на пилота целта, след което последният я откриваше визуално и я атакуваше. F-100, обаче, имаше недостатъчна скорост за да съпровожда съвременните тогава самолети F-105 Thunderchief и F-4 Phantom II, и по тази причина „Дива невестулка 2” беше създадена на основата на F-105.

Самолетите EF-105F се появиха в авиацията през 1966 година, а скоро и те бяха сменени с F-105G. 4-ят и 5-ят етап на програмата бяха реализирани с използването на F-4 Phantom II в неговите версии EF-4C Wild Weasel IV и F-4G Wild Weasel V.

През 90-те години борбата с ПВО беше предоставена на модернизираните многоцелеви изтребители F-16C, получили оборудване, позволяващо да се прави това.

А Военновъздушните сили на Русия не се бяха сблъсквали с необходимостта от потискане на противовъздушна отбрана включително до конфликта в Южна Осетия през август 2008 година между Грузия, от една страна, и Абхазия, Южна Осетия и Русия – от друга.

По време на този конфликт стана ясно, че отсъствието на съвременни средства за потискане на ПВО довежда до неоправдани загуби, и въпросът за тяхното създаване стана приоритет.

В момента тази задача, при необходимост, са длъжни да решават Су-24 и Су-34, обзаведени с противорадиолокационни ракети. Но възможностите на тези машини, съдейки по всичко, са сметнати за недостатъчни.

Изборът на щурмовака Су-25 в качеството на платформа за руската „Дива невестулка” предизвиква учудване.

По силата на своите характеристики той ще може да съпровожда само групи от същите Су-25 – за съпровождане на фронтови бомбардировачи не му стига нито скорост, нито далечина на полета.

Може би има смисъл да се създаде специализиран вариант на базата на Су-30 или съответния комплект оборудване в контейнерно изпълнение, който в съчетание с необходимото оръжие би могъл да превърне на „Дива невестулка” който и да е стандартен изтребител на Военновъздушните сили на Русия.

Иля Крамник

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

 

Posted on 01.07.2014, in Въоръжени сили and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: