Дилемата на САЩ в Ирак


Барак Обама

Барак Обама

Какво преследват САЩ в борбата срещу ИДИЛ в Ирак? Преди всичко – собствените си интереси. Дали Ирак ще се разпадне или не, е от второстепенно значение за американците , твърди Миодраг Сорич в своя коментар.

Популярността на американския президент Барак Обама в момента е рекордно ниска. Стане ли обаче дума за Ирак, повечето американци застават твърдо зад своя президент. Те одобряват отказа на Вашингтон да изпрати сухопътни войски в Ирак.

От гледна точка на американското правителство, Багдад е безнадежден случай. Вашингтон изхожда от презумпцията, че Иран и Саудитска Арабия ще продължат да водят задочната си война на иракска територия. По всичко изглежда, че конфликтът не може да бъде решен с военни средства, тоест ненамесата е най-добрият вариант.

Тези разсъждения обаче изпускат нещо важно: екстремистите от ИДИЛ завладяват все по-големи територии от Ирак и вече започват да дестабилизират Сирия, а рано или късно могат да се превърнат в непосредствена заплаха за Йордания, Ливан и дори за Израел.

Затова и Вашингтон няма право да изоставя целия регион на произвола на съдбата. Твърде много неща са заложени на карта, включително и сигурността на самата Америка.

Щом ислямистите се възползват от иракската гражданска война, за да създават свои терористични лагери, САЩ не бива да отвръщат поглед, а и навярно няма да го сторят.

Двете цели на САЩ

Казано накратко, стратегическата цел на САЩ е тъкмо тази: да предотвратят възникването на нови опасности за тяхната национална сигурност и сигурността на техните съюзниците.

От американска гледна точка не е толкова важно дали Ирак ще се сдобие със силно централно правителство или страната ще бъде разделена на три части между сунити, шиити и кюрди.

Ще се стигне ли наистина до фактическо разпадане на Ирак?

По този въпрос американците имат прагматичен подход. Вицепрезидентът Джо Байдън, който през миналата година на няколко пъти посети Ирак, още през 2006 година беше предложил страната да бъде разделена.

Никой обаче не се наема да отговори на въпроса, дали след такова разделение, регионът ще стане по-стабилен.

Краткосрочната цел на Вашингтон е да отслаби ИДИЛ, а в най-добрият случай, и да изтласка ислямистите от позициите им. Затова американското правителство изпраща свои военни съветници в региона и дори води негласни преговори с Иран.

По същата причина външният министър на САЩ Джон Кери се опитва да убеди Саудитска Арабия и другите богати страни от Персийския залив, че е грешно да толерират или да финансират ИДИЛ.

Същевременно Вашингтон се подготвя и за възможно най-лошия вариант, в който на бойците на ИДИЛ се удава да укрепят позициите си в региона и да атакуват Багдад.

Известно е, че в Багдад се намира най-многочисленото американско посолство в света, в което работят около 5000 души. Ако иракската армия се провали, САЩ ще се окаже принудена само в рамките на няколко дни да евакуира дипломатите и техните семейства.

В момента в региона на Персийския залив се намират поне 8 американски бойни кораба, които явно ще трябва да поемат тази задача. Дотам обаче още не се е стигнало.

 

Автор: Миодраг Сорич

Източник: http://www.dw.de

Posted on 01.07.2014, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: