Цунами от ГМО храни залива пазара ни


Цунами от ГМО храни залива пазара нСъюзът прие изменения, които адаптират европейското законодателство към стандартите на американските стоки

Генномодифицирани храни; пилешко със съдържание на белина; химикали свързани с рак на гърдата, аутизъм и безплодие; телешко, третирано с хормони; горива, неотговарящи на изискванията за безопасност. И на етикетите на всички тях липсват обозначения за опасани съставки.

Това са само част от американските стоки и правила, които ще стъпят на европейския пазар след предстоящото подписване на Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) между САЩ и ЕС.  

Генномодифицирани храни от САЩ, неотговарящи на европейските изисквания за контрол и качество, предстои да залеят пазарите в ЕС. Това става възможно с приети на първо четене от Съюза промени, които по силата на ТПТИ, трябва да адаптират европейското законодателство към стандартите на американските стоки.

Промяната в режима за отглеждане на ГМО на територията на ЕС бе една от първите отстъпки, които Общността на 28-те направи пред САЩ в името на това да се подпише ТПТИ.

На 12 юни на среща на екоминистрите от ЕС в Люксембург почти всички държави членки, включително България, подкрепиха новата рамка за ГМО, която либерализира отглеждането му и позволява отделните страни сами да решават дали да го забранят на територията си или не.

Предстои ЕС да направи и други промени, свързани с някои евродирективи и със снижаване на изисквания за стандарт и безопасност на стоките, отбелязват експерти по европеистика. Отстъпки ще има и от страна на САЩ. Причината е, че една от целите на ТПТИ е двустранно отпадане на митата с цел икономическа изгода и за двете страни. За тази цел обаче законодателствата в ЕС и Щатите трябва да си уеднаквят изискванията към отделните стоки. Тези в Америка обаче са много по-занижени.

Едно от многото различия между двата лагера е политиката спрямо ГМО. Отглеждането му в САЩ е разрешено и широко разпространено. В ЕС ситуацията е обратна – много малко ГМО са разрешени за отглеждане и всичките са технически култури като рапица и царевица.

Промяната на Стария континент е компромисен вариант, който хем да удовлетвори САЩ, хем да не накърнява възможността на отделните страни членки да забранят отглеждането на ГМО на територията си, коментира Борислав Сандов от Коалиция „България свободна от ГМО”. По думите му страната ни е подкрепила новия режим в Люксембург под натиск от страна на ЕС.

Промените, които се гласуваха от екоминистрите, са към Директива 2001/18/ЕО и дават „допълнителна правна сигурност на страни като България, които считат, че на територията им не следва да бъдат отглеждани генно модифицирани култури”, признаха  и от екомистерството. Това обаче няма да защити родния пазар от навлизането на ГМ храни.

По ТПТИ предстои серия от преговори още няколко месеца.

Споразумението е в ущърб на Европа

Американска колонизация на ЕС

Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции е в ущърб на бизнеса на европейските производители, заяви  специалистът по международни отношения проф. Нина Дюлгерова. По думите й онова, което очаква ЕС, може да се определи като американско колонизиране.

В края на месец май тази година приключи едноседмичният пети кръг от преговори по ТПТИ.

Според икономически анализатори в името на търговската изгода ЕС ще продаде душата си на дявола под формата на отстъпки.

Различните политики на Съюза и САЩ към генномодифицираните организми създаваха най-значимите разногласия в сектора на селското стопанство.

Надеждата на двете страни е чрез ТПТИ да постигнат свободен пазар, обхващащ над 820 милиона състоятелни потребители в ЕС и Щатите (ЕС – 507 млн.; САЩ – 314 млн.) и произвеждащ около 45.1% от световния БВП (ЕС – 23.2%; САЩ – 21.9%).

Европейска комисия изчислява, че споразумението би донесло 86 млрд. евро допълнителен годишен доход за икономиката на Съюза.

ФАКТИ

Доказана вреда

Според доклад на Американската академия на науките процесът на прикачване на гени може да доведе до непредсказуеми промени у организма приемник на гена.

Соята, която се консумира в САЩ, съдържа ген от бактерии. Този ген създава протеин, който никога не е бил част от хранителните продукти на човечеството и може да причини алергии. Когато ГМ соята навлиза на британския пазар, алергиите към соя скачат с 50%. Части от въпросния бактериален ген са еднакви с тези, причиняващи алергии към домашен прах и скариди. Според препоръките на СЗО това е достатъчно, за да се забранят ГМО храните.

В началото на 90-те години в САЩ се провежда изследване, при което мишки са хранени насила с ГМ домати. Някои от тях развиват стомашни лезии, а 7 от 40 загиват в рамките на 2 седмици. Учени от Американската администрация за храни и лекарства разглеждат резултатите като тревожни.

Индийският съвет за медицински изследвания е идентифицирал дълъг списък от потенциално опасни странични ефекти от ГМ храни.

 

Източник: http://reporterbg.com

Реклами

Posted on 30.06.2014, in Международна политика, Общество and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 2 коментара.

 1. Атанас

  Ако някой си мисли ,че САЩ действат на посоки се лъже защото става въпрос за стратегии започнали още от 39 президент Джими Картър тоест от 1980год. САЩ заради зависимостта си от петрола прави войни и т.н.

  По оценката на Съвета на икономическите консултати на президента Буш, всяко поскъпване на вносния петрол с 10 долара води автоматично до спад в ръста на БВП с 0,4-0,5%.

  Двукратно нарастване на цените на енергоносителите в Европа на свой ред, ще породи спад в европейската икономика с около 5%, т.е. на практика ще провокира нова криза на континента.

  Според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) през 2020г. барел нефт, който днес е на цена $110 ще струва $270. – https://infobalkani.wordpress.com/2014/02/27/%D0%B8%D0%B7%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%BF%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B5%D1%84%D1%82%D0%B0-%D1%89%D0%B5-%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%B5-%D0%B4%D0%BE-%D0%B3%D0%BB%D0%BE/

  САЩ са в най-добра позиция защото вноса на нефт е най-малък (50%) и пада а ЕС и Китай към 2020год. ще са 80% зависими

  ПРОБЛЕМА Е ,че Китай няма да стои със скръстени ръце и тъй като се въоръжава до 2020год. ще е №1 в света по въоръжение и ще почне война след 2025 до 2030год.

 2. Атанас

  става въпрос за милиарди човешки живота и знам как да се справим с 3-те планетарни катастрофи – https://www.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1432733990338164

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: