Защо опитаха да сринат банковата система в България?


ПИБ стана жертва на политически или финансови игри?

ПИБ стана жертва на политически или финансови игри?

Атаките срещу ПИБ  и КТБ умишлени, ето кой стои зад банковата дестабилизация

Атаките срещу Първа инвестиционна банка (ПИБ) и Корпоративна търговска банка се оказаха умишлени. От БНБ увериха гражданите, че банковата система е стабилна, дори министърът на финансите и любимецът на народа Димитър Бербатов излязоха, за да успокоят хората, че парите им са защитени.

Въпреки това през вчерашния ден ПИБ банка бе буквално подложена на масирана атака, а разтревожени клиенти настояваха да приберат парите си. Тъй като за втори път една от най-солидните и стабилни банки в България бе подложена на атака, възникна въпросът — кой има интерес от дестабилизация на банковия сектор в България?

Един от видните финансови анализатори у нас, доцент Стоян Александров се опита да де отговор на въпроса. Оказа се обаче, че възможностите са повече от една, а заинтересованите да дестабилизират банковия сектор в България твърде много.

Игри на власт

„Играта е политическа. Някои от политиците умишлено се опитаха да всеят паника сред гражданите, за да трупат дивиденти и да си осигурят влизане в управлението при изборите на есен.“, заяви в свое изказване доц. Александров. Ударът по ПИБ бе силен, тъй като тя държи близо  ¼ дял в банковия пазар у нас. И въпреки че да се дестабилизира финансово подобна банка е почти невъзможно, то очернянето на имиджа й, може да предизвика трусове, каквито не сте и сънували. Както се случи с ПИБ.

Търсете парите

Ако си мислите, че само политици биха използвали подобни схеми, грешите. Само за ден борсата на Уолстрийт се срина, а й бяха нужни години да се възстанови заради един слух. Освен политическата върхушка, която чрез дестабилизиране на банковата система цели да извлече дивиденти при следващите избори, има и други заинтересовани.

Финансови консорциуми, имащи интерес към определени банкови дружества също могат да се възползват от подобни ситуации. В света на бизнеса на подобни прийоми не се гледат с добро, но не са и изключение.  В световната практика са познати не един и два случая, когато заради слух, финансови дружества са поставяни в затруднена ситуация. Само след броени седмици те отново са на върха, но вече с нови собственици, които удобно са се намесили в подходящия момент.

Кредитни милионери

Кажете сега, че не помните 90-те години и кредитните милионери, които тогава отново се опитаха да сринат банковата система, за да не връщат милионите, които дължаха?

Към днешна дата някои от видните  кредитодължатели на банките също са замесени в настоящия скандал. „Теглеха бързи и лесни кредити преди няколко години, а в момента не могат да ги върнат и се опитват да сринат банковата система. След което ще връщат задълженията си на много по-ниски цени. Особено, ако се обезценят парите“, казва още доц. Александров.

Факт е, че въпреки политическите кризи последните две години, българските банки бяха едни от най-стабилните на пазара и по никакъв начин не се влияеха от сътресенията в държавата. Но игрите на власт в последния месец толкова загрубяха, че се стигна дори до опити да се дестабилизира банковата система.

 

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Кристина Милева
Източник: http://www.razkritia.com

Posted on 30.06.2014, in Балканите, Икономика and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: