Промени по Южен поток не могат да се правят


Алексей Милер

Алексей Милер

Промени в междуправителствените споразуменияпо Южен поток не могат да се правят. Това заяви на брифинг ръководителят на газовия холдинг Алексей Милер, цитиран от ИТАР-ТАСС и БТА.
Милер заяви, че никакви промени в междуправителствените споразумения по проекта не могат да бъдат внасяни.

„Трябва да се разбере, че международният договор има предимство над вътрешното законодателство, изтъкна той, имайки предвид не само законодателството на отделните страни, но и на икономически съюзи като Европейския съюз.

Милер се позова на Виенската конвенция от 1969 година за международните договори. Ръководителят на Газпром допълни, че сключените споразумения по Южен поток не могат да бъдат денонсирани в едностранен план.

Газпром се надява до края на годината да има всички възможности за заместване на средноазиатския газ, посочи Алексей Милер.

На 2 юни Еврокомисията съобщи, че стартира наказателна процедура срещу България заради нередности около „Южен поток”. В отговор София временно спря работата по проекта.

Опасенията на Брюксел са, че при избора на изпълнители не са спазени изискванията на ЕС.

Не се говори за спиране на проекта „Южен поток“. След привеждане в съответствие с европейското законодателство, „Южен поток“ ще продължи.

Това каза министър-председателят Пламен Орешарски заБНРот Брюксел, където участва в Европейския съвет.
„Има доста важни моменти в материала за енергийна сигурност, които напълно споделяме. Ние също неколкократно сме заявявали, че сме за диверсификация.

Що се отнася до „Южен поток“ – това е един частен случай.
По него вече заявих, че ние имаме силна заинтересованост „Южен поток“ да продължи, така както и останалите страни, през чиито територии минава. Вие видяхте, че наскоро Австрия подписа споразумение с руската страна.

Същите позиции заемат и останалите страни“, заяви премиерът Орешарски.

Морският участък на Южен поток трябва да мине по дъното на Черно море от компресорната станция Русская на руското крайбрежие до българското крайбрежие.

Общата дължина на черноморския участък е планирана да бъде над 900 километра при максимална дълбочина над 2 километра с проектна мощност 63 милиарда кубични метра.

Първите доставки по газопровода се очакват в края на 2015 година.

 

Източник: http://dnes.dir.bg

Posted on 29.06.2014, in Енергийни проекти and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: