Ядрените подводници на Китай заплашват Америка


Ядрените подводници на Китай заплашват АмерикаКитайските ядрени подводници заплашват САЩ, сочат анализите на конгреса на САЩ по отношенията с Китай в сферата на сигурността

В наскоро публикуван доклад на комисията на конгреса на САЩ по отношенията с Китай в сферата на икономиката и сигурността, се казва, че китайската междуконтинентална балистична ракета с морско базиране „JL-2” е близо до достигане на начална бойна готовност.

Това е второто такова изявление от американска страна в последно време, в което се казва, че морският компонент на китайските стратегически ядрени сили се превръща в реална заплаха за САЩ.

През юли американските медии, цитирайки правителствен източник съобщиха, че можем да очакваме първите излизания на китайски ракетни подводници на бойно патрулиране още през следващата година.

Днес Китай строи цял флот от атомни ракетни подводници – серията от подводници от проекта 094 има пет кораба, три от които вече са готови; разработен е проектът за подводница 096, които, за разлика от 094 и 092 ще носи не 12, а цели 24 ракети.

Именно ракетите дълго бяха слабото място на проекта. Новите подводници са оборудвани с междуконтинентални ракети, но дълги години изпитанията на тези ракети бяха неуспешни.

През 2012 г., обаче, ситуацията се промени, и последните препятствия за развитието на китайските военноморски сили изчезнаха.

Първите три вече въведени в експлоатация китайски атомни ракетни подводници ще носят 36 междуконтинентални балистични ракети. Когато броят на подводниците достигне 5, ще говорим за 60 ракети.

По-късно техният брой може да нарастне в зависимост от това, как ще бъдат построени големите кораби от проекта 096. В момента няма доказателства за наличието на китайски ракети с разделящи се бойни глави.

Но, както изглежда, работата по усъвършенстването на тези ракети ще продължи и Китай, следвайки примера на други страни, които използват атомни ракетни подводници, ще оборудва своите морски ракети с разделящи се бойни глави с индивидуално насочване.

Смисълът от строителството на мощен морски компонент на стратегическите ядрени сили се заключва в постоянното разполагане на готово за използване ядрено оръжие на борда на намиращата се в морето ядрена подводница.

Несъмнено, китайците вече имат своя собствена сложна система от процедури за работа с на ядреното оръжие на флота, които те са отработили по своята експериментална подводница 092.

Въпреки това, с нарастването на ядрения арсенал на Китай тези въпроси стават предмет на внимателно наблюдение за целия свят.

1

23,000 kilograms (51,000 lb) Length 13 metres (43 ft) Width 2.25 metres (7.4 ft) Warhead nuclear, single or MIRVs (3 or 4 (JMA)), (10 maximum (JMB)), 1050 to 2800 kg Blast yield 25–1000 kt ?

 

Автор: Василий Кашин

Източник: http://alterinformation.wordpress.com

Posted on 27.06.2014, in Въоръжени сили and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

  1. Атанас

    аз от 2год. пиша ,че Китай е заплаха за световният мир и САЩ защото до 2020год. ще са №1 в света по въоръжение и тъй като ще им трябват ресурси може да почнат да си ги вземат насила с оръжие защото са зависими на 80% от внос на нефт но може да се избегне всичко ако се почне веднага трансформацията – http://atanasio.blog.bg/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: