Пак за тръбата


"Южен поток"

„Южен поток“

Стана тя, каквато стана. Но не съм очаквал, че на резултатите от евровота ще се гледа така драматично, да не река съдбовно.

Европейската традиция подсказва друго – евроизборите са урок и поука, но не са основа за политически дандании, та чак и земетръси. Видя се, че в нито една страна не се юрнаха да си събарят правителството. Само на наш’та глава се стовариха избори, ще правим нови харчове около тях, ще подклаждаме  илюзии на реформаторски и безцензорни политици, че могат да яхнат властта, ще възкресяваме надеждите на ГЕРБ за реванш, всичко това само защото изменчивото по природа Движение за права и свободи пусна всички ни по пързалката, като изненадващо отказа поддръжката на кабинета.

Протести, проточили се година, не можаха да гътнат кабинета на Орешарски, а етническата партия го направи от раз, макар и да усука предложението си лукаво в сценарий с три варианта, за да докаже, че сме влезли в улица без изход. Лютви Местан го стори йезуитски, без да му мигне окото, както би го направил и Ахмед Доган. Естествено, Местан бе облекчен и от провала на БСП в изборите, и от ръководството й, което, първом, прибързано обвини правителството, после – АБВ и ГЕРБ, поотделно и заедно, сетне – международното положение, а не видя, че електоратът не се качи на влака, остана на перона и дори не махаше с кърпичка.
Доста безнравствено бе поведението на ДПС след вот, в който напазарува на едро циганските гласове не само в родината, но и чак в Полша. Впрочем ако още от първия си ден Орешарски танцуваше по жарава, това се дължеше на ДПС, което извади нахално от ръкава си Делян Пеевски (вярно, с подкрепата на Станишев!) и вбеси мало и голямо.

Сега, не на Женския пазар естествено, избухна скандал между Цветан Василев и Делян Пеевски, които съдбата ли, парата ли, е разделила. Прокуратурата взе да рови в КТБ и фирмите около нея, Пеевски се направи на убит, но „убийците му“ бяха освободени, анонимка издаде, че е разследван подуправителят на БНБ Цветан Гунев заради 19 „лоши“ кредити на КТБ, вложителите се паникьосаха и почнаха масово да си теглят парите, та накрая взеха, че „запряха“ банката, е не съвсем, щели да я санират и да запазят ликвидността й.

Излезе, че пак Делян Пеевски, сиреч пак ДПС, спечели. Така един властелин се разправи с друг. А трети – Иво Прокопиев, целият в бяло, гледа сеир и дава акъл на обществото чия страна да вземе в този пехливанлък. На път съм да хвана вяра в думите Кадиеви, че когато Пеевски и Василев са в добри отношения, и отношенията между БСП и ДПС са нормални.

Когато се скарат, Лютви Местан започва да вижда недостиг във властта на ДПС. Сиреч – нещо не е наред „с обръчите от фирми“, с „разпределението на порциите“, някой слага прът в колелото на ДПС и се налага ново пренареждане на фигурите на икономическия фронт в очакване на ново „преяждане с власт“.
Зад събитията – явни и скрити – както и да ги гледаш, прозира „Южен поток“. Този проект е ябълката на раздора. Догановите хора не го щат, защото са се хванали здраво в позицията на Европейската комисия (макар че и тя се променя час по час), но позволете ми да се усъмня в тази вярност с предположение, че за ДПС е по-угодно  друга тръба да обслужва страната – примерно от Турция.

Не се забравят ония „сакрални“ думи за пътя към Европа, който минавал през Истанбул, не са хвърлени току-така на политическия пазар. ДПС бе против и АЕЦ „Белене“ – и спечели – докато се дърлеха привържениците и противниците му, в Турция бе построена нова атомна електроцентрала.
Естествено американците не щат „Южен поток“ – те не само искат НАТО да тури ракети в Украйна, но в тази страна виждат огромни залежи от шистов газ. Как да пуснат руска тръба, като искат да докарват през океана втечнен газ на европейските си партньори.

Но най-обидното в цялата история е, че премиерът Орешарски падна ниско пред тримата американски сенатори и им угоди. Наглостта на Маккейн и компания е безпределна, пристигат тук като колонизатори, сякаш сме им протекторат. И мнозина се питат дали могат да си позволят такава дързост в Унгария или Чехия. Може би за да не му дърпат ушите, премиерът избърза да каже, че спира проекта „Южен поток“, а сега май се измята.

Неговият министър Стойнев е последователен и категоричен, че това е важен стратегически, инвестиционен проект, който позволява сигурност при доставките на природен газ и ще се открият хиляди работни места в най-бедните региони.

Да не забравяме, че транзитът на газа през нестабилната Украйна носи рискове, доказателство е дори сегашното спиране на газа от Русия. През морето тръбата поне е пряка.
И така желанието „да се среже“ тръбата ни поведе към нови избори. Най-доволни са САЩ, ДПС и Иво Инджев.

 

Тодор Коруев

Източник: http://duma.bg

Posted on 26.06.2014, in Анализи, Балканите, Енергийни проекти and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: