„Южен поток“ ще има


"Южен поток"

„Южен поток“

Аз смятам, че „Южен поток“ ще има, въпросът е да направим необходимото наистина той да отговаря изцяло на европейските правила.

И тук аз се надявам, че и руската страна ще прояви известна гъвкавост, защото ако не го направим по правилата, мисля, че като цяло ще бъде компрометиран проектът, заяви  външният министър Кристиан Вигенин.

Преди две седмици премиерът Пламен Орешарски разпореди спирането на дейностите по изграждането на газопровода в България до постигане на съгласие с Брюксел, след като правителството се опита с помощта на депутати от БСП да прокара промени в Закона за енергетиката, с които да изкара проекта от ограниченията на Третия енергиен либерализационен пакет.

От кабинета потвърдиха, че поправките са съгласувани с компанията „Южен поток Транспорт“ с основен акционер руската „Газпром“.

Вигенин подчерта, че един успешен проект трябва да избегне подобни противоречия.

„Те ще бъдат изчистени, убеден съм, и „Южен поток“ ще има. Ние имаме нужда от него, имат нужда и страните тук от нашия регион, Югоизточна Европа, тъй като той ще има разклонения, но и всички по протежението, включително до Италия“, каза той.

Добави, че проектът не е прекратен, а временно преустановен на българска територия. Той каза, че очаква строителството да бъде възстановено преди края на месеца, защото диалогът с Еврокомисията е активен.

„Срокът ни е около месец да отговорим на запитването на Европейската комисия по конкретните въпроси“, аргументира се външният министър.

Мисля, че имаме достатъчно аргументирани позиции по тази тема. Ако се налага, ще се предприемат и корективни мерки, каза още Вигенин и увери, че много европейски страни подкрепят изграждането на газопровода.

В момента България не е в състояние да намери бързо решение за доставката на газ от други източници или по други тръби, каза външният министър. Той допълни, че води разговори с Израел и Кипър добиваният там природен газ да достига до България.

За целта Кипър планира изграждането на терминал за втечнен газ, който, след като достигне до Александруполис или Кавала, да може с помощта на интерконекторна връзка да идва в страната.

По думите му този газ няма да замести изцяло руския внос, но представлява алтернатива в условия на криза.

Външният министър изрази увереност, че ЕС, Русия и Украйна ще се разберат така, че да няма газова криза в Европа.

Вигенин каза още, че засега тепърва ще бъдат уточнени евентуалните искания на България към Евросъюза за наводненията в България, защото в момента се оценяват последствията от тях.

Някои страни в Югоизточна Европа вече изразили готовност за съдействие, разговори имало и с Израел.

Вигенин каза още, че кандидатурата на Ирина Бокова за главен секретар на ООН има реални шансове, но за целта е нужна „достатъчно мощна“ национална подкрепа.

 

Източник: http://www.dnevnik.bg

Posted on 24.06.2014, in Балканите, Енергийни проекти and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: