В Сирия – краят на еднополюсния свят


В Сирия – краят на еднополюсния святМного отдавна не си спомням да е имало такъв кратък период от време, изпълнен с толкова важни политически и военни процеси.

Още от 2009 г. беше ясно, че Сирия не е само пореден епизод от „арабската пролет“, но и ново поляризиране на света. Пикът на този процес се вмести в интервал от две седмици – преди срещата на Г-20 в Петербург, в началото на септември на самата среща и няколко дни след нея. Светът беше изправен пред термоядрена война, след това беше отдръпнат от нея и в момента отново е надвесен над пропастта. И както обикновено става, онова, което е видно, няма нищо общо с онова, което е зад сцената.

По свои канали Обама беше разбрал, че в Петербург Русия, Китай, Бразилия, Индия и ЮАР ще заявят на човечеството за края на еднополюсния „американски свят“. Да съобщи това се падна на Путин.

И така от  2013 г., светът отново е многополюсен, което променя коренно правилата на световната политика и икономика. Обама правеше всичко възможно да не допусне това. „Помагаха“ му Израел и Саудитска Арабия, които го вкараха в капан и извършиха провокацията с химическото оръжие в предградието на Дамаск, като хвърлиха вината върху правителството на Асад.

САЩ започнаха да събират военноморски сили в Средиземно море. Същото правеше и Русия. Такава беше целта на Израел – да сблъска САЩ и Русия в пряк военен конфликт. Но засега се размина.

Дали това беше победа на Русия е рано да се каже. Путин и Лавров обаче помогнаха на Обама да излезе от ситуацията с предложение за унищожение на сирийското химическо оръжие, въпреки че то е отговор на ядрения и химически арсенал на Тел Авив.

В момента ситуацията отново е неясна, защото след като изчерпа всички възможности за излизане от икономическата криза, Западът отново има една опция – световна война.

По този път Сирия е само епизод. Заради това фронтовете, които се оформиха около Сирия, са и двата основни блока на новия свят. От една страна са САЩ и другите сили на войната и агресията, от другата – силите срещу войната и агресията.

След като загубиха функцията си на световен жандарм, САЩ са принудени да свиват зоната на действие на своята политика, военна машина и на долара. Това задълбочава кризата на американската икономика, която се гради именно върху тях. И САЩ прибягнаха към последния аргумент – да принудят човечеството да им се подчини с военна сила. Оказа се обаче, че незападната част, начело Русия, Китай, Индия, Бразилия, ЮАР разполагат с потенциал, който може да спре агресията.

Но все пак беше използвано химическо оръжие. Загинаха хиляди хора. Това е военно престъпление. Въстаниците в Сирия са получили оръжието от Саудитска Арабия или от Израел. Значи някой все пак трябва да плати за престъплението. САЩ правят всичко възможно да прикрия престъпника и плашат… Сирия с бомбардировки. Русия и Китай успяха да ги предотвратят, но дали ще издържат не е ясно. Обещанията на Обама нямат никакво значение. Той не е самостоятелно лице, а само малко петно върху един огромен айсберг, чиято подводна част са онези сили, които наричаме световно задкулисие. Войната срещу Сирия му е нужна като задължителен елемент от военното движение срещу Иран, Русия и Китай.

Техният вектор на движение е един и същ: ще бомбардираме утре или след няколко месеца.

Тази неопределеност е заради появата на един нов елемент. От началото на втория мандат Обама прави опити да се еманципира от американското еврейско и саудитско лоби. Не е изключено в Белия дом да са стигнали до извода за необходимост от „принуждаване към мир на Тел Авив и Риад“ и за стратегическата изгода от подобряване на отношенията с Иран. Движението към диалог между Вашингтон и Техеран става все по-забележимо.

Това обаче е смъртна опасност за Израел и Саудитска Арабия. За Израел загубата на ядрения монопол в Близкия Изток е кошмар. За Саудитска Арабия шиитски Иран е основен геополитически враг. В рамките на конфликта по линията шиити-сунити Иран ще окаже подкрепа на дружествения шииитски режим в Ирак, който сега води война на сунитските територии, където се базира Ал-Кайда, рожба на САЩ, Саудитска Арабия и Израел, доставящи огромно количество главорези за „въстаниците“ в Сирия. На тези територии се намират и лабораториите на Ал-Кайда за производство на химическо оръжие.

Ако Иран и Ирак успеят да ликвидират терористичната инфраструкутра в Ирак, войната в Сирия веднага ще стихне. Едновременно Иран ще се заеме с „проблема Бахрейн“, което може да доведе до срив на режима в Саудитска Арабия. Тези операции са по силите на Иран.

Но Израел и Саудитска Арабия правят всичко възможно да доведат конфликта до бомбардировки на Сирия и война срещу Иран. Не е ясно дали Обама ще излезе от този капан.

По принцип винаги използвам не „разпалване на трета световна война“, а „създаване на условия за нейното разпалване“. За Израел падането на Сирия е желателно, но не е задължително условие за удара по Иран, който, разбирайки ограниченията в които действа Обама, отправи предупреждение, че няма да допусне силов подход срещу Сирия, което ще означава и провал на всякакви контакти със САЩ.

Политиката въобще е перманентна криза, като в дадения случай е почти невъзможна.

САЩ водят своите войни не толкова заради нефтените и газови ресурси на света, колкото търговията с тях да става с американски долари. Това е висшият интерес на собствениците на САЩ, които са в частната Федерална резервна система. Но доброволно вече никой не иска да търгува своите енергоресурси в долари. Ситуацията за Федералния резерв става все по-напрегната. В началото на 2013 г. делът на долара в международните разчети падна под психологическите 50 процента. Да принудят Китай, Русия и Индия да се върнат към долара САЩ не могат. Вашингтон е в паника.

Ако спасяването на долара вече е невъзможно, САЩ са готови да преминат към „план Б“ под названието „Трета световна война“. В момента се създават условията за нейното разпалване. Детонаторът може да са Сирия и Иран, но и Израел и Саудитска Арабия.

Най-вероятно някъде вече се готови и нова провокация, свързана със събитията в Сирия. Не е изключено след като Сирия предаде или унищожи своите химически оръжия по нея ще бъде нанесен съкрушителен удар, за което в Дамаск си дават сметка.

След като не могат да разкрият причините за тези процеси САЩ създават поводи за своята агресия. Поводът не може да бъде причина, но причината може да бъде повод.

Това означава, че войната не е отменена. Сегашната тишина е само затишие пред бурята.

 

Автор: Красимир Иванджийски

Източник: http://strogosekretno.com

Posted on 21.06.2014, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: