РИЦАРЯТ „БЕЗ СТРАХ И УПРЕК“ – ИГОР СТРЕЛКОВ


 

Игор Стрелков

Игор Стрелков

Той е човек, който се появи отникъде.
Но вече доста време привлича всеобщо внимание.
Кой е той?

Полковник (капитан, прапоршчик) от ГРУ? (Главно разузнавателно управление – външното разузнаване на Министерството на отбраната на Руската федерация; б. пр.) Или от ФСБ? (Федералната служба за безопасност на Русия – б. пр.)
Или дори от СБУ? (Службата за безопасност на Украйна – б. пр.)
След като се заинтересувах от него (може ли човек да не се интересува от такава личност?), опитах да се ориентирам в потока информация по въпроса. Веднага искам да кажа, че нямам лични канали към Стрелков, освен един човек, който командва отделение на самоотбраната в Славянск. И понеже е родом от Украйна, не може нито да потвърди, нито да опровергае фактите, които ме интересуваха.
И така: Игор Всеволодович Гиркин – и Игор Иванович Стрелков. Това един и същи човек ли е?
Въобще не е един и същи човек. По-точно казано: не съвсем. Но да караме поред.
Да започнем с Игор Гиркин.
Няма никакво съмнение, че е московчанин. В това не се съмнява дори СБУ на Украйна. Макар, че за творенията на СБУ може да се говори надълго и нашироко.
През 1993 г. завършва Московския държавен историко-архивен институт. По образование е историк. Изкарал военната си служба през юни 1993 – юли 1994 гг. Във военната част 11281 на Московския окръг на Противовъздушната отбрана, стрелец от охранителна рота.
Дотук всичко нормално. Учил, изкарал казарма. От 1989 г. активно участва във възстановки на исторически събития.
Обаче има сведения, че неговото обучение за историк-архиватор е преминавало по начин, който може да се определи като твърде своеобразен.
Сражавал се в Приднестровието през юни – юли 1992 г.
Сражавал се в Босна от ноември 1992 до март 1993 гг.
Няма спор – по тези места в тези времена се твореше история. И бъдещият историк-архивариус е преминавал там преддипломната си практика.
Едновременно с това във вестник „Завтра“ се появяват първите публикации на някой си Игор Г. „Босненски дневник“. Като литература – твърде качествен материал, предизвикващ своеобразни емоции. В този вестник Гиркин се запознава с Александър Бородай.
След като защитава дипломната си работа, Игор Всеволодович се озовава, както си му е редът, в руската армия. Определено не е имал проблеми със службата. Има си хас, след такава „преддипломна квалификация“…
Сетне подписва договор за професионален военен. Съвсем закономерно. 166-та Гвардейска Отделна мотострелкова бригада. Първата чеченска кампания.
Явно, именно по това време неординерната личност на Гиркин заинтересува нашите специални служби. А защо не? Фактически, готов специалист по партизански тактики. При това с опит от водене на бойни действия.
Това са три военни части, в които е служил И. В. Гиркин:
От август 1996 до юли 2000 – в/ч 31763;
от юли 2000 до април 2005 – в/ч 78576;
от април 2005 до март 2012 – в/ч 36391.
Относно военното му звание – цари пълен хаос. Всеки го нарича, както си реши. СБУ на Украйна отначало го нарече „прапоршчик“ (приблизително съответства на българското „младши-лейтенант“ – б. пр.) – после обаче набързо и оперативно го издигна до „полковник“. Разбираемо, то направо си е срамно войските на хунтата да бъдат разгромявани от един прапоршчик.
(В интернет дори го назоваха „команданте“, което, независимо, че е в далечен южноамерикански стил, засега, предвид цитираната от автора неяснота, може би най-точно определя положението на Стрелков – б. пр.).
Впрочем, откъде се е появил нашият персонаж, СБУ така и не може да определи. Ту твърдят, че е от „спецназа“ (частите със специално предназначение – б. пр.) на ГРУ, ту от ФСБ… Няма що, добър източник на информация.
За съжаление, по въпроса за военното му звание така и не успях да получа точен и ясен отговор.
В Славянск го наричат „капитан“. Но за 16 години служба да си остане капитан – съмнително. А за полковник годините може и да са малко. Не зная. Лично аз към склонен да мисля, че е полковник. Ама в края на краищата, каква разлика? Важен е резултатът, който, както се казва, е налице.
Някои източници намекват за визити на Гиркин в Близкия изток. Което косвено се потвърждава от неговите споменавания на „арабската пролет“ и други подобни „мероприятия“.
Като военен експерт и анализатор И. Стрелков прави добро впечатление, като показва сериозни познания по ситуацията в Либия и Египет.
Не, не сбърках името. Точно така е. Служил е Игор Гиркин – а се изявява, пише анализи и стихове, твори и възстановява исторически събития Игор Стрелков. Ясно защо. Няма защо да „осветява“ миналото си в някои ситуация, пък и настоящето невинаги е полезно.
Така в публикациите му Игор Стрелков заменя Игор Г. През август 1999 г. специалните кореспонденти на вестник „Завтра“ Александър Бородай и Игор Стрелков пишат репортаж от Кадарската зона на Дагестан, където спецназът на Министерството на вътрешните работи прочиства територията от уахабити. Всичко е логично: не е подходящо сътрудникът на ФСБ Гиркин да се изявява като репортер, но за Стрелков това не е проблем.
Освен на вестник „Завтра“, Стрелков публикува още и като кореспондент на „ ANNA-NEWS“.
А после – Крим. Ясно е, че Стрелков е бил там не като турист.
Но ето, че отказва да се възползва от заслужените плодове на победата.
И тръгва нататък – към Славянск.
В Славянск отива, защото сърцето го зове. Твърди, че в самоотбраната, въоръжена само с автомати, повечето са жители на самия град Славянск. Но признава, че ядрото на неговия отряд е формирано не в Луганска област, а още в Крим, и минимум една трета от него не са украински граждани.
Ето какво пише в своите интернет-сводки, когато разказва за структурата на силите на Съпротивата в Славянск:

„Отрядът, с който дойдох в Славянск, се формира на територията на Крим. Не крия това. Всички те са доброволци, при това две трети от тях са граждани на Украйна. Не само кримчани, има бежанци от други области на Украйна – от Виница, Житомир, Киев. Разбира се, има много хора от Дон и Луганск. Именно по тяхно предложение отрядът взе решение да отиде в Славянск“.
Сърцето е сложно нещо. На него е трудно да му се заповядва, но то винаги може да заповяда. Човек, който два пъти е защитавал християнския свят още в Босна, няма нужда от втора заповед.
Равносметката е известна на всички. Засега малката, но ефективна армия на Стрелков успешно се противопоставя на всичките боеспособни подразделения на украинската армия, „националната“ гвардия и западните частни военни компании. Че Гевара на онзи свят може би благородно му завижда. Има защо.
Отделно може да се кажат няколко думи за отношенията между Стрелков и Службата за безопасност на Украйна. По едно време украинските медии разпространяваха информация, че Стрелков не е руснак, а си е чист украинец и е работил в тази служба. Защото откъде познава така добре театъра на военните действия и възможностите на укроармията? Не от игрите с исторически възстановки, нали? При това организацията, която е създал, далеч надхвърля нивото на прапоршчик от спецназа. Да, но все пак момчетата от СБУ избързаха с фалшификациите си…
СБУ обвинява Стрелков-Гиркин в следното:
– превземане на сградата на Върховния съвет на Крим;
– операцията по блокиране на всички военни гарнизони на украинската армия в Крим;
– фактическото ръководство на „вежливите хора“ (метафората, с която обозначават руските войници – б. пр.) в Крим;
– неутрализацията на целия контингент на СБУ и западните специални служби в Крим;
– създаване на силите на Съпротивата в Новорусия (бившата Юго-Източна Украйна – б. пр.);
– непосредствено ръководство на всички действия на силите на Съпротивата, като се започне от превземането на административните сгради, ръководене на отбраната на Славянск (и фактически на цялата Донецка област);
– ликвидиране на агентурата на СБУ в Славянск и Краматорск;
– пленяване на офицерите от групата „Алфа“ на СБУ, на офицерите от Генералния щаб на Украйна и, най-вече, т. нар. „наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа“. Именно пленяването на шпионите от ОССЕ накара буквално да побеснеят и ЦРУ, и АНС (Агенцията за национална сигурност на САЩ – б. пр.), и още доста шпионски служби на Запада. Специалните служби на НАТО отдавна не бяха претърпявали такъв грандиозен провал.
Не е ли множко за един обикновен любител на игрите с исторически възстановки? Или за прапоршчик?
Ако всички тези обвинения са верни поне на 50%, то Игор Стрелков (Гиркин) е достоен вече за боен орден. А специално за шпионите от ОССЕ – още един.
Щом един обикновен полковник (без значение дали запасняк или действащ) е съумял да прецака специалните служби на НАТО, армията на Украйна, „националната“ гвардия и частниците-наемници, това означава само едно: или той е гениален, или цялата боеспособност и „слава“ на западните специални служби и частни военни компании не струват и два празни пълнителя за автомат. Лично на мен вторият вариант ми харесва повече, макар да нямам нищо против и двата варианта да се съчетаят.
Е, портретът на моя герой се получи недовършен. За съжаление, много неща остават зад кадър. За някои е просто твърде рано да се говори, макар да би било интересно. Но – рано е.
Лично на мен ми е ясно едно: Игор Стрелков и Игор Гиркин са изтъкнати представители на нашия народ и на нашите Въоръжени сили. Възможно е онова, което той и другарите му вършат, да не се вписва в рамките на международното законодателство. Да, той по стила на своята дейност твърде прилича на Че Гевара.
Но, на първо място, той е руски човек, който е решил да се посвети на това да направи живота на също такива руски хора такъв, какъвто те искат да бъде.
И вече само това е достойно за уважение в аналите на историята. Заедно с братята Кастро, Че Гевара, Боливар и подобни исторически персонажи.
За които дори враговете им говорят с уважение.

 

Роман Скоморохов

Източик: http://www.ruskline.ru

Превод: Л. Чолаков

Източник: http://lyubomircholakov.blog.bg

Posted on 18.06.2014, in Анализи, Национална сигурност and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: