Путин постави ултиматум на Украйна и ЕС: Сега вече ще е с лошо


Владимир Путин

Владимир Путин

Президентът на Русия Владимир Путин е провел открито заседание с членовете на руското правителство. Подобни срещи с участието на журналисти обикновено се провеждат за публично огласяване на важни решения.

Този път бе обявен ултиматум към властите на Украйна и Европейския съюз, съобщи ИТАР-ТАСС.

„Споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС създаваше заплахи не толкова за икономиката на Украйна, колкото за икономиката на Русия.

След подписването на документа щеше неизбежно да започне неконтролируемо затрупване на руския пазар с безмитни стоки от Европа и трети страни, което би ударило болезнено всички руски производители.

Нещо повече, на Украйна би се наложило да прекрати с Русия десетки и стотици споразумения, противоречащи на условията на евроасоциацията.

В резултат на това предложеният вариант на асоциацията носи заплаха именно за Русия – би унищожил двустранни взаимно изгодни търговско-промишлени връзки между Русия и Украйна и би довело до изолирането на руски стоки за сметка на стоки от други държави.

Ние искахме да решим тези въпроси по най-добронамерения начин, човешки… Опитвахме се да преговаряме и договаряме, но всички предложени от нас компромиси и конструктивни предложения бяха отхвърлени от ЕС. Жалко… Сега ще действаме с лошо“, заявил руският президент.

„Въпреки всичките усложнения в отношенията, въпреки мощната антируска и фашистка реторика на новите киевски власти ние изпълнявахме всичките си задължения и запазвахме всички връзки, осигурявайки по този начин на украинската промишленост поръчки за 15 милиарда долара в брой.

Всички аванси се изплащаха в срок и в пълен обем. Не искате с добро – тогава нищо няма до получите. Русия е готова напълно да се откаже от украински стоки и украинско производство“, категоричен беше Владимир Путин.

„Украйна няма газ, няма и да има повече. От сега нататък ще отпускаме толкова гориво, за колкото Украйна предплати за месец напред.

За осигуряването на транзита в Европа през сезона есен-зима 201-2015 г. в подземните хранилища на Украйна трябва да се достави газ за 4-5 млрд. долара. Ако Украйна не намери тези милиарди, то към есента Европа ще остане без газ“, предупреди Путин.

Президентът на Русия припомни, че „икономиката на Украйна стремително деградира. Задълбочава се спадът в промишлеността и строителството. Расте бюджетният дефицит.

Рязко се влошава състоянието на валутната сфера, към отрицателното търговско салдо се добави изтичане на капитала от страната. Украйна се приближава към фалит, към спиране на производството и към огромен бум на безработицата“.

Путин предупреждава, че или Европейският съюз, САЩ и Украйна незабавно приемат огласените от руското външно министерство условия и още сега започнат да ги изпълняват, или Русия се отказва от всички промишлени поръчки на Украйна.

„Безвъзвратните загуби на Украйна ще бъдат по 15 $ милиона годишно“, посочи Путин.

„Русия повече не гарантира на Европа газови доставки през близките есен-зима, ако Украйна не изкупи и не зареди подземните хранилища за газ за обезпечаване на тези доставки в необходимия обем на горивото за сумата от 5 млрд. долара.

Ако Европа започне да замръзва – нека всички претенции бъдат отправени към нейните приятели в Киев“, категоричен беше руският президент.

 

Автор: ГЛАСОВЕ

Източник: http://glasove.com

Posted on 18.06.2014, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: