Геополитическият експеримент на САЩ в Ирак се разпада под ударите на ислямистите


© Фото: REUTERS/Alaa Al-Marjani

© Фото: REUTERS/Alaa Al-Marjani

В понеделник, световните пазари реагираха на ситуацията в Ирак, с рязък скок на цените на нефта.

Въпреки това, експертите смятат, че икономическите сътресения са само част от бъдещите проблеми, с които ще се сблъска Близкият Изток и световната общност като цяло.

Никой в ​​Белия дом и Пентагона не очакваше, че прекрасно въоръжените, екипирани и обучени правителствените войски ще се разбягат под ударите на няколко хиляди бойци от организацията „Ислямската държава на Ирак и Левант“.

Най-големия им успех е превземането на втория по големина иракски град Мосул, който също е един от центровете на иракската нефтена промишленост.

Освен всичко друго, бойците получиха огромен арсенал от оръжия и боеприпаси, оставени от американците.

Разказва ориенталистът Семьон Багдасаров:

– Положението за сегашното правителството на Ирак е катастрофално. Голяма част от страната е превзета от бойците на „Ислямската държава на Ирак и Левант.“

Заплаха е надвиснала над Багдад. От безизходица иракското ръководство беше принудено да се обърне към американците, защото именно американците са отговорни за сегашната ситуация в Ирак.

Работата е там, че когато бяха набирани иракските сили за сигурност, американците решиха да не вземат бивши офицери от армията на Ирак при Садам Хюсейн, които имат добро военно образование.

Сега Багдад жъне плодовете на тази необмислена политика. Изхарчени са 15 милиарда щатски долара, положени са огромни усилия.

Но иракската армия беше разпръсната под ударите на ислямистите. Любопитното е, че военното ръководство на „Ислямската държава на Ирак и Левант“ се състои именно от бивши иракски офицери от времето на Хюсеин.

Американците изпратиха в Персийския залив самолетоносача „Джордж Буш.“

Но за наземна операция не става дума. Сега Обама се опитва да се договори с шиитския Иран, които със сигурност ще поиска кардинални промени от САЩ по иранския въпрос. Семьон Багдасаров смята:

– За Иран, Ирак е по-значима страна, отколкото дори Сирия: по стратегическо положение, по запаси от въглеводороди.

При тези обстоятелства, аз мисля, че иранците ще задействат специалните подразделения на Корпуса на стражите на ислямската революция. В началния етап това могат да бъдат 1500 или 2000 бойци.

Американците пък могат да използват безпилотни самолети за нанасяне на ракетни удари по отрядите на „Ислямската държава на Ирак и Левант.“

Съвместната военна операция на Иран и САЩ ще бъде уникално събитие.

Както и да завърши сегашният въоръжен конфликт в Ирак, едно нещо е ясно – в Близкия Изток цари хаос, а самият Ирак бързо се превръща в територия на безвластие, в арена за борба на различни въоръжени групировки, на всякакви видове ислямисти и терористи.

Сергей Дуз

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 18.06.2014, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: