Газовата война между Русия и Украйна започна


 Доставките за Украйна са сведени до нулата, остава само обемът на транзита на газ, който се осъществява към европейските страни – това са 185 млн. куб. м, заяви енергийният министър на Украйна Юрий Продан


Доставките за Украйна са сведени до нулата, остава само обемът на транзита на газ, който се осъществява към европейските страни – това са 185 млн. куб. м, заяви енергийният министър на Украйна Юрий Продан

След провалилите се преговори „Газпром“ въведе режим на предплата за доставките на синьо гориво за Киев

Руската енергийна компания „Газпром“ въведе режим за авансово плащане спрямо Украйна, след като вчера в 10 часа изтече крайният срок за погасяване на украинския газов дълг. В същото време не са постъпили предварителни плащания за юни.
В съобщението на „Газпром“ се казва, че просрочените задължения на Украйна към Русия за доставките на природен газ възлизат на 4,458 млрд. долара.

Иск за дължимата сума „Газпром“ е внесъл в Стокхолмския арбитражен съд. От своя страна от украинската компания „Нафтогаз“ също са се обърнали към съда с иск за 6 млрд. долара срещу „Газпром“.
Доставките на руски газ за Украйна са прекратени, но Киев гарантира непрекъснат транзит в обем от 185 млн. куб. м за денонощие, заяви министърът на енергетиката на Украйна Юрий Продан. По-рано „Газпром“ също увери, че европейските потребители получават суровината в пълен обем.
Европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер предупреди след провала на руско-украинските преговори за газа, че през зимата в ЕС може да възникне дефицит на синьото гориво.

„В следващите седмици такива проблеми няма да има, ние ще получаваме нашите газови доставки“, каза Йотингер. Той добави, че дефицит може да възникне при особено студена зима, при условие че Украйна изразходва своите резерви.

По думите му през последните няколко седмици „Нафтогаз“ е вкарал 12 млрд. куб. м газ в своите хранилища.
Според Йотингер шанс за успешно завършване на преговорите за газа между Русия, Украйна и ЕС все още съществува.

„Нуждата от продължаване на тристранните преговори за газа остава, консултациите между ЕС и Украйна ще продължат през тази седмица“, смята Йотингер. По-рано стана ясно, че енергийният еврокомисар е предложил план за разрешаването на газовия спор между Русия и Украйна.

Планът на Йотингер предвиждал на 16 юни Украйна да изплати 1 млрд. долара на „Газпром“, след което до края на годината да направи още шест плащания.

„Планът ми включва също бъдещата цена за зимния период – 385 долара за 1000 куб. м, и за летния сезон от април до септември – 300 долара или малко повече“, заяви Йотингер.
Припомняме, че Москва предложи отстъпка от 100 долара в цената на газа, т.е. 385 долара за 1000 куб. м, а Киев в петък заяви, че е готов да плаща 326 долара за период от 18 месеца.
Русия е направила всичко възможно за достигане на компромис по газовия спор с Украйна. Това заяви министърът на енергетиката на Русия Александър Новак, който добави, че поведението на украинската страна по време на дискусиите е било неконструктивно, предаде РИА Новости.

По думите му предложенията, касаещи цената и графика на погасяване на задълженията, са имали потенциала да станат компромисни за нормализирането на ситуацията.
Плащането на поне част от дълговете на Украйна към Русия за получения природен газ би създало нова ситуация, която ще изисква нов поглед към газовия спор, заяви от своя страна шефът на „Газпром“ Алексей Милер.

Той обаче подчерта, че целият дълг на Украйна е по-голям от обсъжданата сума в размер на 1,9 млрд. евро. 1,451 млрд. долара Украйна дължи за ноември-декември 2013 г., а 3,007 млрд. – за април-май 2014 г.
„Газпром“ е предлагал на Киев през 2014 г. да се откаже от условията „взимай или плащай“, за да се установи по-подходящ обем на газовите доставки за Украйна, каза още Милер, цитиран от РИА Новости.

Той допълни, че по този начин от добра воля Москва е предложила на Украйна да определи сама количествата, от които има нужда.
В случай че Украйна присвоява газ, „Газпром“, ще увеличи доставките по други направления, заяви още Милер.

„Ако засечем, че остава газ на територията на Украйна… ще увеличим доставките на газ по газопроводите „Северен поток“ и „Ямал Европа“, ще увеличим обемите в подземните газохранилища в Европа“, подчерта шефът на „Газпром“.
Властите в Киев са създали изкуствено газовата криза, която ще удари и без това слабата икономика на Украйна. Това заяви в понеделник руският премиер Дмитрий Медведев, цитиран от РИА Новости.

Премиерът подчерта, че украинските власти са получили много изгодни предложения за доставките на природен газ, дори в сравнение с условията, които са били в сила по време на предишния президент Виктор Янукович.

„Те не се съгласиха и така изкуствено създадоха газовата криза. Това е тъжно и всъщност много прилича на шантаж“, посочи Медведев.

 

Източник: http://duma.bg

Posted on 18.06.2014, in Анализи, Икономика and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 2 коментара.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: