СС на ООН обсъжда руската проекторезолюция по Украйна


 © Фото: РИА Новости/Андрей Стенин


© Фото: РИА Новости/Андрей Стенин

Русия представила в Съвета за сигурност на ООН обновена проекторезолюция по Украйна.

Документът изисква от страните на конфликта да се въздържат от действия, заплашващи живота и сигурността на гражданското население, а също призовава незабавно да започнат преговори за устойчиво прекратяване на огъня.

Проекторезолюцията, съставена от руската делегация, включва широк кръг от проблеми в югоизточните региони на Украйна.

Преди всичко проектът на резолюцията призовава към незабавно прекратяване на насилието в региона и изисква от всички страни на конфликта да прекратят действията, в резултат от които под заплаха се оказват живота и сигурността на мирното население и се разрушава гражданската инфраструктура.

Основа за уреждане на кризата трябва да стане „пътната карта” на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, сред чиито пунктове се посочват пълноценна конституционна реформа и диалог на всички национални и политически сили на Украйна.

В документа се осъжда обстрелването на жилищни райони и се изразява загриженост във връзка с използването по време на военната операция на забранени боеприпаси.

Тази седмица украинските военни бомбардирали жилищни предградия на Славянск (град в Донецка област) запалителни бомби.

При това да се използват боеприпаси с бял фосфор против мирно население е забранено от Женевската конвенция, посочва военният експерт Андрей Клинцевич:

– По американска класификация, фосфорните боеприпаси се отнасят към оръжие за масово унищожение, защото те предизвикват обилно задимяване, разяждащ дим, от които хората умират – димът просто изгаря белите дробове.

И най-главното – това практически са несъвместими със живота наранявания, когато парче от снаряд с големи на грахово зърно попада в тялото, това може да доведе до смъртта на хората.

Лекарите нищо не могат да направят. Имало случаи, когато лекарите оказвали първа помощ и след два часа откривали раната, която продължавала да гори.

Представители на Националната гвардия на Украйна побързали да опровергаят информацията за използване на снаряди с фосфор.

Но многобройните видеоснимки, свидетелствата на очевидци и характерът на разрушенията говорят за обратното. Русия привлече към този недопустим факт вниманието на международната общественост.

Наблюдателите на ООН, които работят в югоизточните региони на Украйна, вече заявили, че проверяват информацията за използване от украинската армия на запалителни бомби.

По-рано, на 2 юни, Русия вече предложи за разглеждане от Съвета за сигурност на ООН проекторезолюция по Украйна.

Сегашният документ заменя предишния. Фактически, това е обновена версия на резолюция, необходимостта на която е предизвикана от ситуацията в Украйна.

Отсъствието на какъвто и да било прогрес в международните усилия по прекратяване на насилието и бойните действия в Украйна предизвикват все по-голяма тревога, подчертават в Москва.

Наталия Коваленко

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 16.06.2014, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: