Собствеността на газопреносната система не беше проблем за ЕК, когато се строеше „Северен поток“


Собствеността на газопреносната система не беше проблем за ЕК, когато се строеше "Северен поток"Преговорите между Европейската комисия и Русия относно „Южен поток“ са прекратени, заяви европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер.

„Тези преговори се провеждаха на работно ниво. Към момента те не се провеждат поради простата причина, че руските партньори се обърнаха към Световната търговска организация. Те поставят под въпрос съответствието на европейското законодателство с правилата на Световната търговска организация”, заяви Йотингер.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу пък заяви, че газопроводът не обезпечава диверсификацията на газоснабдяването в Европа

„Европейската комисия не е против проекта „Южен поток“ и ние нееднократно сме заявявали това. Но този проект не е приоритетен, понеже не осигурява разнообразие на газоснабдяването в Европа”, заяви Барозу.

По-рано днес ЕК отново призова страните членки да проявят твърдост пред Русия след спирането на строежа на газопровода, за да накарат „Газпром“ да спазва европейските закони.

„Ние прилагаме правилата, които вие сте одобрили”, заяви Йотингер пред европейските министри на енергетиката в Люксембург.

„Руснаците познават европейските закони, обаче не ги приемат”, заяви още Йотингер, който се обърна към италианските власти и ги призова да не позволяват Русия да диктува политиката им.

„Газпром” изпълнява проекта „Южен поток” в смесено предприятие, където има 50%, италианската „Ени“ държи 20 на сто, а френската ЕДФ и германската „Винтерсхал“ имат по 15%.

„София все още може да промени мнението си и да подкрепи проекта въпреки натиска на САЩ”, коментира радио „Гласът на Русия”, защото „ако транзитът на газ през Украйна се превърне в проблем, България първа ще си изпати”.

Радиото припомня заявлението на руското министерство на енергетиката, че не е получавало официално уведомление от българското правителство, че работата по изпълнението на проекта е спряна.

„Руските официални представители биха ви казали, че комбинацията от газопроводите „Северен“ и „Южен поток“ ще сведе до нула риска за транзита. Именно Русия предприе стъпки за деверсификация в периода 2006-2009 година с тези два проекта“.

„Колкото до „Южен поток” обаче, много съм озадачена от факта, че ЕК твърде късно излезе с възражение и правни аргументи срещу газопровода”, коментира австрийският енергиен експерт и бивш дипломат д-р Карин Кнесел.

„Въпросите за собствеността на газопреносната система, регулациите и други не бяха такъв проблем, когато се строеше „Северен поток”, който обслужва страните от Западна Европа.

Сега руснаците казват, че реакцията на Брюксел е твърде закъсняла и формалистична, каквото е и моето мнение. Ето защо определено виждам връзка между ролята на Украйна като транзитираща страна и бъдещето на „Южен поток”, коментира Кнесел.

„Ако ЕК отговори на строежа на „Южен поток” в България с големи глоби, противопоставянето между Брюксел и страните членки само ще се задълбочи. Не знам до каква степен България е в позицията да се противопостави и да продължи напред въпреки наказателната процедура”.

 

Автор: ГЛАСОВЕ

Източник: http://glasove.com

Posted on 16.06.2014, in Енергийни проекти and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: