Русия спира кранчето на газа за Украйна


Снимка: Темаdaily

Снимка: Темаdaily

Газпром обяви, че въвежда система за авансово плащане на газовите доставки за Украйна

В 10 ч московско време (9 ч българско време) Газпром премина към система на авансово плащане след изтичането на ултиматума към Украйна, съобщиха световните агенции.

„Решението беше взето заради хронично неплащане от страна на „Нафтогаз Украйна“. Просрочените задължения на компанията за доставения руски газ възлизат на 4,458 милиарда долара – 1,451 милиарда долара за периода ноември-декември 2013 г. и 3,007 милиарда долара за април-май 2014 г.“, съобщи руският газов гигант. В същото време по сметката за предварителни плащания за месец юни не са постъпили пари.

Паралелно с тази мярка Газпром” е подал иск в международния арбитражен съд в Стокхолм срещу „Нафтогаз Украйна” за задължения в размер на $4.5 млрд., се казва в извънредно  съобщение на руската компания. „Газпром” пояснява, че искът е свързан с нанадлежното изпълнение от страна на „Нафтогаз Украйна” на ангажиментите по договора за доставка на природен газ, сключен през 2009 година, както и във връзка с натрупания значителен дълг за доставения по договора природен газ и липсатата на плащания за текущите доставки.

 Природният газ за европейските потребители се доставя в пълен обем. Това заяви официалният представител на „Газпром” Сергей Куприянов, цитиран от ИТАР-ТАСС. В същото време в съобщение на компанията се посочва, че ЕК е била уведомена за възможни прекъсвания в транзита на газ, в случай че „Нафтогаз Украйна” несанкционирано присвоява газ от транзитните потоци. „Газпром” подчерта, че ще положи максимални усилия, за да не допусне потенциални прекъсвания в транзита на газ за европейските потребители.  Въпреки тези уверения същестувавт опасения от проблеми с газовите доставки. По същия начин през 2009 споровете между Украйна и Русия около преноса на природен газ запоната като двустранен спор, но в крайна сметка предизвикаха газова криза в цяла Европа.

Снощи в Киев приключи последният кръг от преговорите за цената на газа във формата ЕС-Украйна-Русия. Срещата, която се проведе в Кабинета на министрите на Украйна, продължи до малките часове на нощта, но завърши без резултат, а позицията на „Газпром” е останала непроменена.

Европейската комисия заяви, че е „убедена“ във възможността да се постигне споразумение за доставки на руски газ за Украйна, въпреки провала в неделя вечерта на преговорите в Киев в последния момент, съобщи АФП. Комисията „е убедена, че решението все още е възможно, и в интерес на всички заинтересовани страни“, се казва в изявление, разпространено в Брюксел, след като Москва заплаши да спре газа за Украйна в понеделник в 09:00 часа (бълг.вр), ако не получи плащане за доставения газ.

„Проведените в Киев разговори, на които присъстваха европейският комисар Гюнтер Йотингер, председателят на Управителния съвет на „Газпром“ Алексей Милер и назначеният от Върховната Рада украински премиер Арсений Яценюк приключиха. Руската страна очаква изплащане на натрупания газов дълг в размер на 1,951 милиарда до 10 часа сутринта на 16 юни. В случай, че тази сума не ни бъде изплатена, както бяхме обявили по-рано, газовите доставки към Украйна ще бъдат приведени в режим на предплащане. Ние не постигнахме споразумение, и шансовете това да се случи са слаби. Ако не получим предплата до 10 часа московско време, ние ще спрем доставките на газ“, съобщи официалният представител на руския енергиен гигант, Сергей Куприянов.

На свой ред, украинският министър на енергетиката Юрий Продан заяви, че Украйна е готова за ограничаването на доставките на синьо гориво.
„С всеки следващ кръг от преговори, ние виждаме, че руската страна реално не е настроена за откриване на компромис. Руската страна е настроена да задълбочи конфликта и не приема компромисните, много конкретни предложения, които изказа Европейската комисия“, смята Продан.

В момента в нашите хранилища има повече от 13,5 милиарда кубични метра газ. Украинската страна днес е готова за такова развитие. Свършихме доста сериозна работа, свързана с увеличаването на реверсните доставки от Европа. Мисля, че заедно с Европейската комисия, ние ще търсим начини за увеличаването на реверсните доставки от европейските държави“, изтъкна министърът.

Източник: http://temadaily.bg

Posted on 16.06.2014, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: