Пазарна цена или край на доставките!


Пазарна цена или край на доставките!Малка отсрочка, но нищо повече: не започне ли Украйна да изплаща дълговете си за руски газ, Москва смята да „затегне“ кранчето и да доставя природен газ само срещу предварително заплащане.

Ултиматумът, поставен от Русия, изтича в понеделник (16.06.2014) в 10.00 часа. Ако украинската страна не започне да изплаща дълговете си, Русия заплашва със спиране на доставките. Засега остава неясно дали може да се постигне някакво компромисно решение.

Украинският министър на енергетиката Юрий Продан и руският му колега Александър Новак във всеки случай не успяха да се споразумеят за цената на руските доставки. Украйно очевидно не е в състояние да изплати и старите си дългове към Русия. „Киев продължава да настоява за цена от 268,5 долара за 1 000 кубически метра природен газ“, заяви министърът на енергетиката на Украйна Юрий Продан.

Русия от своя страна изрази готовност да направи отстъпка от 100 долара от предварително договорената цена от 485 долара за 1 000 кубически метра газ. Юрий Продан окачестви тази цена като „неотговаряща на пазарните условия“.

Известно е, че Украйна е изправена пред държавен фалит и зависи от западните кредити. Украинската страна настоява решението за новата цена на газа и това за погасяване на старите дългове да бъде взето „в пакет“. Според информации на агенция ДПА, междувременно е представено и предложение за цена между 320 и 330 долара за 1 000 кубически метра газ. Тя би отговаряла на цената, която плащат западноевропейските клиенти на Газпром.

Русия отново заплашва да затвори кранчето

За пореден път Русия заплаши, че ще прекрати доставките, ако Украйна не погаси дълговете си. Все пак шефът на Газпром Алексей Милер обяви малка отсрочка за исканото предплащане на газовите доставки за Украйна, което ще влезе в сила на 16 юни. Евентуалното спиране на газовите доставки за Украйна може да засегне и ЕС, както това се случи по време на т.нар. „газова война“ през 2009 година.

Страните-членки на ЕС покриват една трета от потребностите си на газ с доставки от Русия, като половината от тези доставки се транспортират през украинска територия. Украинският министър на енергетиката Юрий Продан твърди, че шефът на Газпром Алексей Милер е променил позицията си и е предложил неприемлив за Украйна механизъм на ценообразуване за природния газ.

„И двете страни се опитват да избегнат отрицателен развой“

Предложението на Милер целяло да се постигне намаляване на цената на природния газ чрез понижаване на износните мита. В такъв случай обаче цената де факто ще се регулира с помощта на руски правителствени разпоредби, казва Продан и обяснява причината за своето недоволство: „Ясно е, че тези решения могат да се променят постоянно“. Украйна обаче настоява за траен „механизъм за намиране на справедлива пазарна цена“.

Посредникът от европейска страна Гюнтер Йотингер заяви, че преговорите ще продължат. „И двете страни се опитват да избегнат отрицателен развой на спора“, каза той още. Във връзка с конфликта около руските газови доставки германската канцлерка Ангела Меркел проведе телефонен разговор с руския президент Владимир Путин. По данни от Кремъл, Владимир Путин е говорил за наличие на „трудности“ и е изразил надежда за постигането на компромис.

 

Автор АГ, ТШ, ЗЦ, К. Цанев

Източник: http://www.dw.de

Posted on 15.06.2014, in Икономика and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: