Унизително, без достойнство


© Фото: Flickr.com/Klearchos Kapoutsis/сс-by

© Фото: Flickr.com/Klearchos Kapoutsis/сс-by

Повече от очевидно е, че дните на правителството са преброени. И то не защото се е провалило, нито пък защото опозиционната партия ГЕРБ спечели изборите за Европейски парламент.

А защото очакваната и почти сигурна промяна е изгодна на външни сили, чиито интерес диктува смяна на кабинета Орешарски с по-послушен.

Това е изгодно и за шепа български олигарси. Но тяхната роля в случая е по-скромна. Решаваща е ролята на САЩ и на изпълнителите на тяхната воля от Брюксел.

В неделя премиерът Пламен Орешарски разпореди да бъде спряна работата по изграждането на газопровода „Южен поток“, докато текат консултациите с Европейската комисия. Това бе съобщено след срещата му с американските сенатори Джон Маккейн, Кристофър Мърфи и Рон Джонсън.

Известният с позицията си на “ястреб”, участник във Виетнамската война и бивш кандидат на Републиканската партия за президент на САЩ Джон Маккейн в интервю за Си Ен ЕН и българския телевизионен канал ТВ7 поиска “по-малко руско участие по въпроси, касаещи проекта”.

Без изобщо да отчете фактът, че “Южен поток” е руско-европейски проект и засяга интересите на шест държави-членки на ЕС и на Русия?

Тримата висши чиновници от Вашингтонската администрция се свършиха набързо работата – унизиха правителството и наредиха как то да постъпи с участието на България в големия инфраструктурен проект, който обаче не хармонира с геополитическите интереси на САЩ.

Реакцията на ръководството на зашеметената БСП, която е мандатоносител, отново е и плаха, и недостойна.

Заместник-председателят на партията и председател на комисията по външна политика на парламента Янаки Стоилов, заявява, че БСП е удивена и смутена от решението на премиера.

“По-добре би било да се внесат корекции в проекта едновременно с неговото реализиране. БСП подкрепя еднозначно „Южен поток“ при изпълнение на изискванията на Европейския съюз“, заявява той и допълва, че е било необходимо правителството “да отстоява по-твърдо националните интереси”.

След дъжд качулка!

Трябвало, но въпросът е защо не е? И кой носи отговорността за това?

Много ясна, изразяваща настроенията на голямото мнозинство българи е позицията на професор Игнат Минков от Софийския университет “свети Климент Охридски”.

В обръщение към премиера Орешарски той споделя: “Докога чужди политици, па били те сенатори от САЩ, ще ни нареждат и ние веднага да прекланяме глава? Къде са интересите и достойнството на България в случая? Нали и ние, именно като член на ЕС, а не на НАТО, имаме право на вето, да заявим своята позиция и да наложим на ЕК да се съобрази с нея.

Когато Бойко Борисов провали (пак под диктата на САЩ) строежа на АЕЦ „Белене“, Чехия подписа 20 спогодби за икономиеческо сътрудничество с Русия, Унгария, строи атомна централа с 2 реактора хилядници – при това с руско авансово финастиране, каквото бе предлагано и на нас, но ние го отказахме.

Как те могат, а ние не?

Въпросите са много. И те ще намерят своя отговор.

Но за съжаление не в интерес на бедна България. Принос за това дава бившият и вероятно бъдещ премиер Бойко Борисов, който бе привикан във Вашингтон на инструктаж.

Изказванията му пред агенция “Фокус” от там са в добре познатия му популистки стил. Правителството е некадърно и корумпирано и това е причината за провала на “Южен поток”, твърди той.

И така постига две цели – да се хреса на домакините си и на избирателите от ГЕРБ. Без нито дума в защита на проекта, за който е говорил многократно със суперлативи.

За съжаление случващото се потвърждава думите на редактора на вестник “Беломорска България” казани на поета Кирил Маджаров през 1944 г.:

“Не си въобразявайте драги, че в България може да се купи власт, без да се продаде България.”

Петър Бочуков

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 13.06.2014, in Балканите, Енергийни проекти and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: