Политическият натиск върху България е огромен


"Южен поток"

„Южен поток“

Решението на българския премиер да замрази работата по проекта „Южен поток“, който ще позволи руският газ за Европа да заобикаля Украйна, нанася удар по усилията на Кремъл да укрепи положението си като енергиен доставчик на ЕС.

„Южен поток“ би укрепил лостовете на Москва за влияние върху Киев, позволявайки й да заплашва с врътване на кранчето за Украйна, без да се застрашават доставките за Централна Европа.

Високопоставени служители на ЕС и САЩ изразиха геополитически опасения от желанието на София да продължи работата по проекта в момент, когато украинската криза изостри напрежението между Москва и ЕС относно руския газ.

Това стана и с личната намеса на шефа на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу, който заплаши България с наказателни мерки, ако не внесе корекции в проекта според европейското законодателство.

САЩ изразиха особени опасения от участието на руската компания „Стройтрансгаз“ като контрактор по проекта, като припомня, че тя се оглавява от Генадий Тимченко – руски бизнесмен, който е в списъка на санкционираните от САЩ след руската намеса в Украйна.

Политическият натиск върху България е огромен. Не е случайно, че решението на премиера Пламен Орешарски бе обявено след среща с трима американски сенатори, включително и Джон Маккейн“.

България, която се присъедини към ЕС през 2007 г., се очерта като „точка на сблъсък“ между Русия и Запада, защото тя е единствената страна от ЕС, която позволи изграждането на „Южен поток“ да продължи на нейна територия.

Това решение разцепи правителството, тъй като някои в социалистическата партия настояват за по-тесни връзки с Кремъл, докато други, включително и по-малките коалиционни партньори, призоваха за съобразяване с Брюксел.

Българският политически експерт Илиян Василев, смята, че „премиерът направи политическо изявление с цел да успокои чуждестранните и вътрешните критици, но все още се нуждае кабинетът да одобри решението му за замразяване на проекта“.

„Политическите и бизнес интересите на страната в голяма степен зависят от продължаването на проекта „Южен поток“, затова правителството изглежда твърде уязвимо по въпроса“, подчертава Василев.

 

Автор: Питър Шпигел, Файненшъл таймс

Източник: http://glasove.com

Posted on 11.06.2014, in Балканите, Енергийни проекти and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: