Политическият десант в Нормандия


Владимир Путин. © Фото: РИА Новости/Михаил Клементиев

Владимир Путин. © Фото: РИА Новости/Михаил Клементиев

Руският лидер Владимир Путин обсъди с президента на Украйна Петро Порошенко пътищата за излизане от кризата в страната.

Преговорите се състояха в Нормандия по време на тържествените мероприятия, посветени на 70-годишнината на десантирането на съюзническите войски през годините на Втората световна война.

Украйна стана централна тема на преговорите на Владимир Путин с френския президент Франсоа Оланд, британския премиер Дейвид Камерън и германския канцлер Ангела Меркел.

Владимир Путин общува също с кралицата на Дания Маргрете, великия херцог на Люксембург Анри, премиера на Норвегия, президента на Гърция и други.

Посещението на Владимир Путин в Нормандия привлече голямо внимание. Това е първото му пътуване в Европа от момента на изострянето на положението в Украйна и влошаването на отношенията със Запада.

Официалните му срещи бяха проведени зад затворени врати и затова вместо подробности на преговорите журналистите описваха менюто на вечерята по време на срещата с президента Франсоа Оланд.

Впрочем, за съдържанието на разговора разказа Владимир Путин:

– Стана дума за някои международни и двустранни въпроси, но главно за уреждането на положението в Украйна. Относно срещата с канцлера, срещата беше доста продължителна, разговаряхме близо един час, темите бяха същите.

А с президента на Франция се спряхме по-подробно върху двустранните ни контакти, икономическите ни връзки и международните проблеми, в това число по Иран, Сирия и други въпроси от взаимен интерес.

Всички световни медии съобщиха за срещата на руския президент с Петро Порошенко. Владимир Путин разказа, че е общувал с него в течение на 15 минути.

Разговорът е бил непродължителен, но са били засегнати основните въпроси, свързани с уреждането на положението в Украйна и развитието на двустранните икономически отношения, поясни руският президент:

– Относно уреждането, приветствам позицията на господин Порошенко, че следва незабавно да се прекрати кръвопролитието в източна Украйна, и по въпроса той има свой план.

Какъв е този план – по-добре е той да бъде попитан. С две думи той ми го описа, но е едно да се говори тук, във Франция, и е друго в собствената си страна.

Ще подчертая още веднъж, че в случая страни на преговорите следва да бъдат не Русия и Украйна – Русия не е участник в конфликта – а киевските власти и представители на привържениците на федерализирането в източна Украйна.

Имаше и лично общуване на руския и американския президент.

Владимир Путин го окачестви като „доста сдържано“, и си спомни за него само след въпрос на журналисти.

Светлана Калмикова

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 10.06.2014, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: