Евразийският съюз ще е успешен


Снимка: Преса

Снимка: Преса

Според бившия вицепремиер на България повечето европейци считат Русия за добър търговски партньор от практическа гледна точка

Евразийският съюз притежава добър потенциал. Неговата цел е свободната търговия, което ще открие нови възможности за трите страни /Русия, Казахстан и Беларус/. С течение на времето към него могат да се присъединят и други държави.

Такова становище изрази бившият вицепремиер и министър на финансите на България Симеон Дянков, който анализира пред руският портал „Вести“ някои от най-важните въпроси на световната икономика.

„С тези, които казват, че това е неравен съюз, в който има една много голяма икономика – Русия, и две по-малки, може да се спори и да се даде за пример Северноамериканското споразумение за свободна търговия (North American Free Trade Agreement – NAFTA).

Тази година се навършват 20 години от влизането в сила на настоящото споразумение. И в този съюз американската икономика доминира… И господството е много силно, но сега NAFTA се разглежда като доста успешен проект и за трите икономики (бел. ред. – Канада, Мексико и Съединените щати)“, отбелязва Дянков.

„Не се съмнявам, че след 20 години, ако този съюз се развива успешно, споразумението, което първоначално бе подписано от трите страни – Русия, Казахстан и Беларус, ще бъде обявено за успех“, допълва той.

Според бившия вицепремиер на България повечето европейци считат Русия за добър търговски партньор от практическа гледна точка.

„Имаме нужда от руски продукти и Русия се нуждае от нашите продукти. Последните 3-4 месеца имаше много емоция в САЩ и Европа. Какво да правим, какви санкции да се наложат на Русия? Много по-разумни становища бяха изразени в Европа, отколкото в САЩ. Мисля, че всичко се връща в икономиката“, посочва Симеон Дянков.

По думите му Старият континент трябва да си припомни колко много европейската икономика е свързана с руската.

„Тази ситуация няма да се промени през следващите 10-20-30 години. Русия е основен износител на голям брой продукти, които са необходими в Европа. Някои сплави, които са необходими за авиационната промишленост, автомобилостроенето, химическата промишленост. Много европейски отрасли зависят от Русия“, отбеляза ректорът на Руската икономическа школа (РИШ).

„През последните 5 години в Европа всъщност няма растеж, тя е в рецесия. В САЩ растежът е много слаб – 1% годишно. Около 80% от растежа на световната икономика се пада на изток от Европейския съюз. Мисля, че европейците разбират това перфектно. Тъй като те са съседи, те го виждат.

САЩ, струва ми се, са все по-наясно с предупреждението, но също така осъзнават, че сега няма лесни решения. Санкциите няма да сработят“, коментира още бившият вицепремиер на България.

Източник: http://pressadaily.bg

Posted on 07.06.2014, in Анализи, Икономика and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: