Къде са българските имигранти


Снимка: Темаdaily

Снимка: Темаdaily

Изглежда българите и румънците не са чак толкова добри в краденето на работни места, както някои хора се опитаха да ни убедят

През първите три месеца след отпадането на трудовите ограничения за България и Румъния броят на работещите във Великобритания граждани на двете страни е бил 140 хиляди души. Това сочат данните на британската статистическа служба, цитирани от ВВС.

Статистиката показва, че през първите три месеца на 2014 година броят на работещите българи и румънци се е понижил с 4000 души в сравнение с последното тримесечие на 2013 година, но се е увеличил с 28 хиляди души спрямо същия период на миналата година.

Първият секретар в министерството на финансите Дани Алекзандър коментира данните с изказването, че „малкият брой българи и румънци, които пристигат да работят във Великобритания, е в силен контраст с взривоопасната реторика”, която се разгоря в страната по-рано тази година във връзка с отпадането на ограниченията за двете нации от 1 януари 2014.

Броят на работещите във Великобритания румънци и българи се е увеличил с 30 хиляди души за една година. Това сочат данните на проучване за трудовата заетост, което трябва да бъде публикувано днес, пише вестник The Guardian.

Този 25-процентов ръст на българите и румънците в британската трудова сила не показва увеличаване в броя на мигрантите от двете страни след отпадането на трудовите ограничения за тях в началото на 2014, тъй като растежът е отчетен преди този период, посочва вестникът.

Такова недвусмислено увеличаване на броя на българите и румънците във Великобритания обаче може да се окаже искра в нестабилната политическа обстановка и на фона на дебатите за имиграцията преди европейските избори, коментира изданието.

Явно те не идват за твоето работно място. Британската статистическа служба днес оповести първите си данни за броя на българите и румънците, пристигнали във Великобритания след отпадането на последните ограничения за работниците от двете срани. Данните сочат спад от 4000 души, пише британският вестник The Telegraph.
В отговор на данните първият секретар в министерството на финансите Дани Алекзандър заяви, че статистиката разобличава лъжите на Британската партия за независимост, която се опита да всява паника във връзка с имиграцията.

През ноември Фарадж написа как милиони българи и румънци ще залеят страната, а след това окачи постери с надписи „26 милиона души търсят работа? А чие работно място искат?”. Алекзандър заяви, че тези постери са представили една лъжа. Огромна лъжа.

Румънците и българите не се тълпят на границите, които бяха „широко отворени”. Да, нетната имиграция от ЕС се увеличава. А докато това става, безработицата намалява. В момента има по-малко безработни във Великобритания в сравнение с 2009 година. Икономиката отново се развива, ежедневните разходи са по-поносими, а инфлацията намалява, пише изданието.

Днес бяха оповестени последните данни за трудовата заетост във Великобритания и познайте! Изглежда българите и румънците не са чак толкова добри в краденето на работни места, както някои хора се опитаха да ни убедят.

Когато в началото на годината ограниченията за имиграцията от България и Румъния паднаха, бяхме засипани с числа, които предсказваха някакъв имиграционен апокалипсис, коментира британският вестник The Independent.

Според едно изследване на Британската партия за независимост след като вратите бъдат напълно отворени, 1,5 милиона румънци трябваше да нахлуят във Великобритания, „Мигрейшън уоч” пък предвиди влизането на 50 хиляди души на година.

Въпреки това, последните данни на националната статистика показват, че след като всички ограничения са били премахнати в началото на годината, броят на българите и румънците се е понижил – от 144 на 140 хиляди души.

Освен това, ръстът в броя на имигрантите от двете нации е бил доста по-голям през първото тримесечие на 2013 година, когато ограниченията все още са действали.

Мариета Цекова

Източник: http://temadaily.bg

Реклами

Posted on 03.06.2014, in Балканите, Българска общност по света and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: