Внимавайте, АНС може да шпионира за вашето селфи в Интернет


Снимка: Темаdaily Главната квартира на Агенцияга за национална сигурност във Форт Мийд, Мериленд

Снимка: Темаdaily
Главната квартира на Агенцияга за национална сигурност във Форт Мийд, Мериленд

Дневно се прехващат милиони изображения и от тях около 55 000 минават през разпознаване чрез компютърните програми

Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ използва сложни и най-нови компютърни програми за разпознаване на човешки лица.

Служителите му планират да създадат такава база данни, която ще позволи бързо да бъде идентифициран заподозряния в тероризъм и други престъпления във всяко кътче на планетата, дори ако той промени външността си, разказва в. „Ню Йорк таймс“

АНС прехваща изображенията на хората, вложени в съобщенията по електронната поща, текстовите съобщения, които се предават в социалните мрежи и по време на видеоконференции.

Според документи от 2011 г., обнародвани от разобличителя на агенцията Едуард Сноудън, дневно се прехващат милиони изображения и от тях около 55 000 минават през разпознаване чрез компютърните програми. Заедно с пръстовите отпечатъци и други показатели, те съставят огромна база лични данни, пише изданието.

Според доклада използването на програма за разпознаване на лица е било засилено при администрацията на президента Обама, след като са били заловени двама терористи и предовратени две терористични атака. Първата е на Омар Фарук Абдулмуталаб от 2009, нигериец, който се опитал да взриви бомба, която криел в гащите си докато пътувал на Коледа 2009 за Детройт.

Вторият случай датира от май 2010, когато тайните служби разкриха пакистанеца Файзал Шахзад, опитал да взриви бомба на „Таймс Суеър“ в Ню Йорк.

Това е сложен метод, който дава възможност да се съпоставят и компилират биографични и биометрични данни, позволяващи бързо и ефективно да бъдат постигнати целите„, пише в един документите, цитирани от вестника.

В един от докладите АНС показва няколко снимки на неизвестен мъж – на един той е с брада, на друг е без нея и е гладко избръснат. Той е заснет в различни условия и места. Тази информация се съпоставя с друга – къде и как този човек е бил засичан от камерите, службите за сигурност, включително транспортната.

Друг пример е програма, която е сканирала снимки на млад плешив мъж, който стои редом до друг мъж с буйна коса пред аквапарк, който е с друго облекло няма нищо общо с другия мъж. Програмата обаче засича, че това е едно и същ лице.

Засега е неясно колко хора по света и колко американци са попаднали в процеса на тотално следене. Законодателството не може ефикасно да защити гражданите от посегателствата върху изображенията на лицата им. Но е ясно, че за използването на такъв материал, получен чрез следене на каналите на връзки, АНС ще трябва да получи разрешение от съда“, пише „Ню Йорк таймс“.

Правозащитниците и другите противници на тоталното следене са обезпокоени, че техническото усъвършенстване, които тече в АНС, може сериозно да подкопае правото на американците на защита на личния им живот.

Междувременно подобни технологии използва не само АНС. ФБР разработва т.нар. идентификатор ново поколение, който ще обедини в обща база пръстовите отпечатъци, други биометрични данни и снимки на гражданите, включително от шофьорски книжки. Но опитът на АНС е уникален именно заради използването на масовите комуникации.

Ние няма да можем да си вършим работата, ако не търсим пътищата постоянно повишаване точността на разузнавателните операции, за да се противопоставим на чуждестранните разузнавания, които се опитват да прикрият дейността си и в крайна сметка да нанесат вреда на САЩ и съюзниците ни“, цитира вестникът говорителката на АНС Вани Вайнс.

Тя уточни, че АНС няма достъп до снимките на лицата в държавните бази данни – в учрежденията за издаване на паспорти и шофьорски книжки.

Вестникът пише, че АНС използва най-често програмата Wellspring – тя издирва онези съобщения на електронната поща, които могат да съдържат снимки и паспортни данни. За разпознаването на лицата се прилага програма, разработена от неголямата компания PittPat, която принадлежи на корпорацията Google.

Източник: http://temadaily.bg

Реклами

Posted on 03.06.2014, in Национална сигурност and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

  1. Krasimira Romeova Krasteva

    http://KrasimiraKrasteva2.website2.me
    mirenayordanova.myfreesites.net

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: