Европа се нуждае от истински промени


© Фото: Flickr.com/Stuart Chalmers/cc-by-nc

© Фото: Flickr.com/Stuart Chalmers/cc-by-nc

Тази есен изтича мандатът на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и на председателя на Европейския съвет (който е прието да се нарича „президент на Европа“) Херман Ван Ромпой.

Смяната на европейските управляващи се случва на фона на шокиращите резултати от изборите за Европейски парламент.

Тези избори станаха, както отбелязват много анализатори, един вид протестен вот на широките маси европейци срещу съвременната интеграционна линия на Брюксел.

Европейските народи искат не толкова радикални реформи, колкото политически здрав разум и ориентация върху реалните нужди на обикновените хора. Европейските лидери все още не разбират, какво да им предложат в отговор.

До момента те успяха да формулират само две предложения – преориентиране на политиката на ЕС от бюджетни икономии към инвестиции, както и изработване на обща миграционна политика на общността.

При тези обстоятелства, експертите предвиждат засилване на вътрешна борба в Европейския съюз, както и сериозни проблеми в отношенията между Брюксел и други световните играчи, включително Москва.

Заедно с това, има мнение, че политиката на Европа, след провелите се избори, ще бъде до голяма степен ориентирана към интересите на Русия. Така, например, смята членът на Европейския парламент от партията „Руски съюз на Латвия“ Татяна Жданок.

На пресконференция в МИА „Россия сегодня“ („Русия днес“), тя каза, че сега в Брюксел се увеличава броят на политиците, които могат да се противопоставят на антируските настроения.

Председателят на комитета на Държавната Дума по външните работи Алексей Пушков споделя това мнение.

Според него, политиката на Брюксел към Москва в бъдеще ще бъде по-адекватна, тъй като лидерите на политическите симпатии на по-голямата част от европейците смятат, че Русия не е враг, а съюзник на Европа.

Евроскептиците критикуват САЩ за стремежа им към световно господство, за начина, по който те управляват световната икономика. Те вярват, че Русия може да бъде противотежест на американската мощ, но в същото време, според някои експерти, те не познават добре истинската Русия.

Така че веднага да се разчита на радикални промени във външнополитическия курс на ЕС все пак не си струва, въпреки неизбежните му корекции.

Сергей Дуз

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 01.06.2014, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: