ЕАИС: Новият играч на интеграционното поле


Нурсултан Назарбаев. © Фото: РИА новости

Нурсултан Назарбаев. © Фото: РИА новости

Участниците в Евразийския икономически съюз (ЕАИС) трябва да отчитат негативния опит на другите интеграционни обединения за да избягват характерните за тях проблеми, – заяви в Астана на заседание на Висшия Евразийски икономически съвет, преиздентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев.

Темата продължава нашият наблюдател Пьотр Искендеров.

„Важно е да отчитаме опита на другите интеграционни обединения и, преди всичко, на Европейския съюз“ – това беше лайтмотивът на словото на казахстанския лидер.

Според Нурсултан Назарбаев, „Въпросът е, нито една от участващите страни да не се окаже в процес на деиндустриализация, в националната икономика да няма спад на традиционните отрасли на промишлеността.

Поуките от рецесията на европейската икономика се състоят именно в това“.

В Европейския съюз, който обединява на пръв поглед достатъчно близки по икономически и социално-политически модели страни, е налице ръст на противоречията и скептицизма.

Безпрецедентният успех на френския „Национален фронт“ и британската „Партия за независимост на Обединеното кралство“ на изборите за Европейски парламент са вот на недоверие към политиците, които се опитват да „вкарат“ националните интереси в моделите на Брюксел.

Първоначално разглеждайки разширяването на ЕС като политически проект, лидерите на ЕС се надяваха, че социално-икономическите противоречия ще се решат от само себе си.

Освен това, в жертва на интересите на водещите западноевропейски страни бяха принесени такива традиционни отрасли на икономиките на страните от Централна и Източна Европа, като минната промишленост, машиностроенето, селското стопанство, бяха игнорирани и дори подкопавани исторически тесните връзки на този регион с Русия.

Не е изненадващо, че в резултат на това Европейският съюз се сблъска с вътрешна криза, – каза в интервю за „Гласът на Русия“ икономистът Михаил Хазин:

– Проблемите на Европа са вътрешни, и тези проблеми са много. Има реално падане на жизнения стандарт. За решаването на тези проблеми нито Русия, нито някой друг може да помогне.

Но ако говорим за развитието след като те някак си решат вътрешните си проблеми, то това трябва да се извърши с някакъв ресурс. Един от тези ресурси е евтината суровина, която може да предостави Русия.

Но за да се установи сътрудничество с Русия, трябва Западът да престане да се вижда в Москва и реализиращите се проекти за интеграция на руската страна като на свой противник.

А това, на свой ред, изисква от Брюксел и, особено, от Вашингтон да признаят ключовата роля на Русия и неините интеграционни модели в световните въпроси, смята политологът Кирил Танаев. Той дава следния пример:

– Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), в частност, има потенциала да се превърне в структура, допринасяща за развитието не само на Азия, но и за съгласуването на интересите на това развитие с Евразия.

Разбира се, американците проявяват към този въпрос съвсем очевиден, и разбираем интерес. Защото Шанхайската организация за сътрудничество, в случай на присъединяване на Индия и Пакистан като пълноправни членове към него, веднага ще получи съвсем различна тежест.

С появата на тези две държави в състава на ШОС, организацията ще се превърне в глобален играч, с мнението на който всички трябва да се съобразяват.

Пьотър Искендеров

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 01.06.2014, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: