Новият алианс e мост между Европа и Китай


Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Евразийският съюз се създава на базата на вече съществуващото Евразийско икономическо общество, в което участват Русия, Беларус, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан

Евразийският съюз може да стане мост между Европа и Китай. Няма основание обаче да се говори за възраждане на СССР.

„Новата интеграционна структура ще бъде предимно икономическа, а политическите и хуманитарните въпроси ще останат извън функциите й“, заяви зам. външният министър на Казахстан Самат Ардабаев. Той подчерта че от договора са изключени въпроси като общо гражданство, външна политика, междупарламентарно сътрудничество, паспортно-визова сфера, обща охрана по границите и експортен контрол.

Евразийският съюз се създава на базата на вече съществуващото Евразийско икономическо общество, в което участват Русия, Беларус, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан. Нивото на развитие на икономиките на тези страни обаче значително се различава, което влияе и върху ефективността на организацията.

Ето защо при създаването на новия алианс е решено да влязат първо Русия, Беларус и Казахстан, чиито икономики превъзхождат тези на другите държави. Засега финансов „локомотив“ на обединението е петролно-газовият износ на Русия, признава Александър Караваев от руския Институт по икономика.

На по-късен етап ще се приемат и по-слаби страни. Според думите на президента на Казахстан Нурсултан Назарбаев марката „Евразия“ скоро ще влезе в съзнанието на хората като символ на авторитет и качество. За да се избегнат спекулациите, че зад съюза стоят планове за възраждане на СССР, Назарбаев предлага в алианса да се приеме например Турция.

„Западните политически елити възприемат Евразийския съюз като враждебен проект, който е способен да се превърне в сериозна конкуренция на доминиращото влияние на Запада в световен мащаб. Видяхме колко много се направи, за да не се допусне участието на Украйна в този проект.

Но въпреки ситуацията там създаването на новия съюз вече е факт  и укрепването на сътрудничеството на Русия и Казахстан с Китай удря болезнено по амбициите на Запада“, коментира Юлия Якушева, изпълнителен директор на центъра по политология „Север-Юг“ .

„Ето защо в близко бъдеще можем да очакваме опит за дестабилизация на ситуацията, преди всичко в Централноазиатския район. Напрежението в Таджикистан, атентатите в Урумчи са първите сигнали за реализацията на такъв сценарий.

А западните бизнес компании отдавна следят евразийския проект и търсят нови форми за взаимодействие с евразийските партньори“, допълва Якушева.

„Сегашният формат на световната икономика е твърде моноцентричен, свързан с долара и с икономическото господство на САЩ“, подчерта  Алексей Пилко, ръководител на центъра по комуникации към новия алианс.

„Сред дългосрочните макроикономически задачи на Евразийския съюз са създаване на мощен търговско-промишлен и транспортно-логистичен център, който ще позволи износа на високотехнологична продукция в чужбина.

Общият пазар е над 170 млн. души и около 1 трлн. долара. За съюз от регионален мащаб не е никак лошо“, обобщава Александър Караваев, от руския Институт по икономика.

Източник: http://pressadaily.bg

Advertisements

Posted on 31.05.2014, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: