ЕС „репетира” вашингтонските санкции


© Фото: «Южен поток»

© Фото: «Южен поток»

Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу предупреди българският премиер Пламен Орешарски „за необходимостта от спазване на правилата на вътрешния пазар при работата на газопровода „Южен поток”.

В противен случай, предупреди главният еврокомисар, „се поставя под заплаха енергийната безопасност на България и ЕС”.

Както е известно, във вторник „Стройтрансгаз консорциум”, в чийто състав влязоха руското ЗАО „Стройтрансгаз” и българската Gasproekt Jug, спечели конкурса за българския участък на „Южен поток”.

Но от Еврокомисията видяха в тази победа противоречия с т.нар. „трети енергиен пакет”. От самото начало свързан с „Газпром”, той забранява на петролните компании да придобиват правото на собственици на транзитни газобопроводи.

Българският министър на енергетиката Драгомир Стойнев в отговор на претенциите на Брюксел изрази надежда, че „въпросите с „Южен поток” ще се решат в бъдеще”.

Според него с Брюксел се води интензивен диалог и българските експерти активно участват в него.

В последно време конюнктурата внесе промени на преговори относно статута на проекта. Изборите в европейския парламент, развитието на ситуацията в Украйна оказаха своето влияние в посока политизиране на въпроса, допуска Драгомир Стойнев.
Министърът отбеляза още, че в разговорите с европейския комисар за енергетиката Гюнтер Йотингер неведнъж се е споменавало, че „проектът е изключително важен за цяла Европа”.

Според анализаторите, в случай че възникнат проблеми с доставките на руски газ, цените на енергийните носители ще скочат, а промишлеността на ЕС ще се окаже в сложна ситуация. „Газпром” почти на 30% осигурява потребностите на Европа. Например България е зависима на 85%.

„Преди присъединяването на Крим към Русия „Южен поток” изглеждаше доста рисков проект, особено предвид европейската криза и скъпото построяване по морското дъно”, – казва ръководителят на Центъра за икономически изследвания към Института за глобализация и социални движения Василий Колташов.

Сега обаче, според думите на експерта, „това е начин, при който доставките на газ от Русия към Европа трябва да заобикалят украинската криза, която, изглежда, че няма да свърши”.

Василий Колташов смята, че „при тази ситуация ЕС е заинтересуван да не допусне подобно решение на проблемите за руските корпорации и да „върже” Русия към Украйна, да накара Москва да се споразумява, унижава:

– Една от основните задачи на европейските чиновници е да попречат на строителството на „Южен поток” без да помислят какви загуби Русия може да понесе заради това, че газовите доставки няма да минават през територията на Украйна, още повече, че това може да се окаже просто невъзможно по силата на развитието на гражданската война в Украйна.

Затова би било прекрасно, ако българските и изобщо балканските власти действат заедно и не се поддават на натиска на евробюрокрацията.

Експертът смята, че пречките от страна на ЕС по този въпрос сега изглеждат подобно на осъществяване на санкциите, препоръчани от Вашингтон, и желание да се пречупи съпротивата на Русия по всички точки в Украйна, принуждавайки Москва да загуби от новите власти в Киев.

Но, според убеждението му, този план ще се провали, преди всичко, защото има „Северен поток”, който се е строял с оглед на икономическия бум в Европа, а не на катастрофата в Украйна.

Според българския икономист професор Чавдар Николов събитията в Украйна откъсват Русия от Европа, макар че едва ли тъкмо това е било главното в реакцията на ЕК спрямо строителството на южния  газов маршрут.

При всички претенции от страна на Европа към руската политика и демокрация в конкретната ситуация реакцията на ЕС ми се иска да нарека „миша бъркотия” без основателни за това причини, смята Чавдар Николов.

Необходимостта от „Южен поток” е доказана с времето. И едва ли България, като член на Европейската общност, ще започне изведнъж да налага свои правила и да води своя игра –  това не е в интересите й, убеден е българският експерт.

Нещата, които се случиха в Украйна дългосрочно отдалечават Русия от Европа. За съжаление, защото ние с Русия сме една цивилизация.
Русия трябваше да бъде интегрирана към Европа при всичките забележки към руската политика и демократия.
Но цялото противопоставяне, което се развива в света, форма на изява на което е и решението на Евросъюза, понякога ми се струва, че там се търси под вола теле.
Колкото и да са основателни аргументите на Еврокомисията, според експерта, «Южен поток» безболезненно може да бъде вкаран в рамките на европейского законодателство.
Много повече разум и сдържаност трябва да имаме. И не допускам България, като членка на ЕС, да тръгне да нарушава някои европейски правила.
Освен това, южният газов проект е много необходим и на Европа, и на България. Разбира се, не трябва да се допуска никакъв монопол, трябва да се допускат и трети страни. Но всичко това не е сложно да се направи.

Не мисля, че Украйна е съпричастна към решението на ЕС, – подчерта професорът.

Според него Крим безспорно трябва да е руски, а Украйна – да върви към федерация.

Наталия Александрова

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 31.05.2014, in Балканите, Енергийни проекти and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: