Драмата на хиляди сърби


В наводненията са загинали близо 40 души, гласят официалните данни

В наводненията са загинали близо 40 души, гласят официалните данни

Водните маси постепенно се отдръпват и разкриват истинските мащаби на опустошенията в наводнените региони на Сърбия. Отчаянието и страхът вече отстъпват място на гнева, породен от неадекватната реакция на властите.

Обреновац е призрачно място – градът е в момента без жители. Полицаи, войници и сътрудници на службите по чистотата тичат насам-натам и подготвят града за завръщането на евакуираните. Всичко трябва да бъде дезинфекцирано, в някои части на града все още няма ток и чиста питейна вода. Допреди седмица почти целият град беше под вода.

„Един приятел ми каза, че къщите ни са почти разрушени, а мебелите, които са не са били отнесени от водната стихия, са неизползваеми“, разказва Душан Мартинов в разговор с Дойче Веле. Както много други жители на Обреновац, и той е настанен във временно убежище в Белград. „Къде да се връщаме? В Обреновац всичко е разрушено!“, казва отчаяният мъж.

Премиерът Вучич се опитва да успокои пострадалите с щедри обещания. „До края на септември държавата ще възстанови разрушените къщи. Там, където е възможно, ще доставим електрогенератори“, обеща той при посещението си в село Крупани, което пострада тежко от калните свлачища.

Наводненията са разрушили 3 500 километра пътища и най-малко 80 мостове, съобщават управляващите в Белград и изчисляват щетите на над 1 милиард евро. Като кандидат за присъединяване към ЕС, Сърбия може да разчита на финансова помощ от европейските фондове за солидарност. Но както вече изчисли сръбската преса, тези средства ще покрият едва 5 процента от разходите по възстановяването.

Какво прави държавата?

Много хора в Сърбия поемат нещата в свои ръце и помагат с каквото могат на жертвите от наводненията – изпращат хранителни продукти на хората в засегнатите региони, предлагат безплатен подслон или пък се включват в изграждането на диги – в случай, че дойде нова приливна вълна.

Само че съпричастността на населението не може да замени ефикасните действия на държавата, казва сръбският блогър Михайло Тешич. „В момента хората са все още много активни – те реагират мигновено и помагат с каквото могат. След време обаче съчувствието ще отслабне. Всеки си има своите си проблеми“, добавя Тешич.

След като голямата опасност отмина, настъпи време за равносметка. А тя е направо унищожителна – най-вече за правителството, което е обект на остри критики заради неадекватното му поведение по време на катастрофата. Опозиционният политик от Демократическата партия Горан Йешич е възмутен:

„Социалните мрежи разпространяваха по-прецизни информации, отколкото класическите медии. Но най-големият източник на неверни информации беше именно правителството“, казва Йешич в интервю за Дойче Веле.

Ляволибералният интернет-портал „Пешчаник“ пише, че властите са обявили извънредно положение чак три дни след апокалиптичната синоптична прогноза. Ако бяха обявили незабавно извънредно положение, хората в засегнатите региони щяха да бъдат евакуирани своевременно, а дигите щяха да бъдат допълнително укрепени. Стотици пострадали твърдят, че никой не ги е предупредил за предстоящия потоп:

„Бясна съм най-вече поради факта, че животът на толкова много деца бе изложен на опасност. Трябваше да ни предупредят! Никой от официалните представители на властта не си свърши работата както трябва“, казва една жителка на Обреновац.

„Наводненията са Божие наказание“

И докато хората страдат, водещите политици използват катастрофата, за да се самоизтъкнат, казва блогърът Михайло Тешич. Пред включени телевизионни камери премиерът Вучич раздава на пострадалите завивки и питейна вода. Но опитите му да се представи като енергичен политик се провалиха изцяло, казва Тешич.

Най-гневни са, естествено, пострадалите, но и хората, които се информират главно чрез Фейсбук и Туитър. Докато там се предлага предимно достоверна информация, близките до управляващите телевизионни канали информират абсолютно безкритично. Така че хората, които си набавят информация основно чрез телевизионните програми, не са наясно с истинските мащаби на провала на управляващите, споделя сръбският блогър.

Но и интернет не е напълно свободен. Хакери блокират антиправителствени сайтове или изтриват критични блогове. Омбудсманът на Сърбия Саша Янкович вече съобщи, че все по-често получава сведения за блокиране на критични информации.

В същото време управляващите отхвърлят всички обвинения и не спират да обясняват, че никой не можел да предотврати природното бедствие. А сръбският президент Николич шокира обществеността с изявлението си, че правителството си било свършило добре работата, но хората били отказали предлаганата им помощ и били игнорирали призивите за евакуация.

В дебата се намеси и Сръбската православна църква. Нейните водещи представители са убедени, че наводненията са Божие наказание – заради планирания гей-парад в Белград.

 

Автор Н. Ружевич, К. Цанев

Източник: http://www.dw.de

Posted on 31.05.2014, in Балканите, Общество and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: