Биг брадър ослепява


Биг брадър ослепяваПсихическите разстройства са всякакви. Има леки депресии, има тежки. Едни са тихи луди. Други, както казват, са луди за връзване. Ако не ги вържат навреме, може да тормозят цяло семейство, втори – цяло село, а трети – цял народ. Историята познава немалко подобни нещастни случаи.

Но има и още по-тежка категория болни – такива, които могат да хвърлят в преизподнята цял свят. Историята познава и тях. Но кой да помни. Нещо с глобалния софтуер не е наред. Диагнозата е твърде обезпокоителна – опасна форма на мегаломания.
„САЩ ще бъдат световен лидер през следващите 100 години“, заяви в сряда Барак Хюсеин Обама пред випускници на военната академия Уест Пойнт.

Американската държавна глава сподели това свое прозрение в момент, когато трудно може да се намери друг действащ президент с толкова нисък рейтинг. Когато списъкът от пораженията му на дипломатическото поле вече може да претендира за Книгата на Гинес.

Сега е на път да запише поредния унизителен провал – авантюрата да удари Русия чрез Украйна и уви, с цената на трагедията на един народ.
Невероятни са проблясъците на Бараковата фантазия:

„Когато хора с маски превземат сгради в Украйна, светът гледа към Америка и чака нейната помощ“. Забравил ли е горкият, че именно тези с маските от Майдана извършиха вдъхновения от неговата суперсила преврат и туриха във властта посочената от него нацистка тайфа?

Да му завидиш на необременената памет. И още повече на самовлюбеността. „САЩ са незаменима страна. Така е било в миналото столетие, така ще бъде и в следващото.

Затова ние активно ще се намесваме в процесите по цял свят“. За да привнесе конкретност към разпъващата го емоция, главнокомандващият не забрави да каже, че Русия и Китай няма да останат ненаказани и тази мисия може да се наложи да изпълняват те, младите воини на Америка, чиято „армия няма равна в света“.

Хиперрешителност, която само допълва диагнозата и намеква за сериозни комплекси.
Има още нещо, което буди тревога за здравето на суперсилата и нейния суперлидер. Всевиждащото око на Биг брадър изглежда ослепява, всечуващото му ухо, подслушващо от Космоса президенти и канцлери, оглушава.

Докато тези дни ободряваше войнството си в афганистанската база Бахрам, Барак Хюсеин още преди края на изборния ден поздрави Петро Порошенко, номинирания от него полупрезидент на ПолуУкрайна – защото за него гласуваха половината от половината избиратели. И му обеща пълна подкрепа след „успешните, легитимни и демократични избори“.
Странно. Не са ли му докладвали за стотиците убити – вече над 300, несъгласни и недоволни от поредния олигарх – Петро Порошенко, оседлал властта.

Не ползва ли интернет, за да научи за стотиците „неправилно“ мислещи граждани, за гонените, ранени и убити журналисти? Не е ли чул за обстрела с мини и снаряди на болници, училища, детски градини и жилищни квартали в градовете на Донбас.

Там Петро и компания вече цял месец водят „антитерористична операция“ срещу „сепаратисти и терористи“. Сред жертвите са и невръстни деца, и жени, и възрастни хора.

Не е ли видял ковчезите с телата на войници, изпратени да воюват срещу братята си и отказали да стрелят, които са били убити за назидание от своите? Отговорът е: не. Защото неговите CNN и NBC не са показвали такива малко интересуващи американския зрител репортажи.

И българските водещи тв канали не се престарават. Пазят ни нервите.
И нашият Плевнелиев не остава длъжен. И той бързо, бързо поздрави колегата Петро. Във вторник и двамата ще се видят с Биг брадър във Варшава.

Там се събира голяма компания да отбележи 25-годишнината от първите демократични избори в бившия соцлагер. Ще си говорят за демокрацията и евроатлантическите ценности. Пак ще умуват как да накажат Русия.
Преди да стегнат куфарите, за опресняване на паметта да им припомним няколко исторически факта. „Русия е джудже и аз ще я поставя на колене“, казва Карл XII през 1707 г.

След поражението му край Полтава Швеция завинаги се лишава от статута си на велика европейска сила.

„Ще покоря изостанала Русия“ – думи на Фридрих Велики. През 1759 г. му се налага да преживее позора от влизането на руските войски в Берлин.

„Русия е колос на глинени крака и аз ще я разруша“, заканва се Наполеон. През 1814 г. руският император Александър I влиза с войските си в Париж.

„Изготвил съм план за мълниеносна война.До края на годината ще завоювам СССР“, крещи Хитлер през 1941 г. Четири години по-късно Червената армия развя знамето си над Райхстага.

„Русия е само една регионална държава“, лаконичен бе Барак на 26 март т.г. Месец по-късно Нашият от „Дондуков“ 2 припя:

„Не, нямам вече никакви илюзии за днешна Русия“.
Макар с ослепяло око и оглушало ухо, добре е Биг брадърът и компания да си припомнят историята. Ако имат читав софтуер на раменете си.

И ако не става дума за системна грешка.

 

Светлана Михова

Източник: http://www.duma.bg

Advertisements

Posted on 31.05.2014, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. има 1 коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: