ЕК: Проектът „Южен поток” трябва да бъде замразен


ЕК: Проектът „Южен поток” трябва да бъде замразенСпоред Европейската комисия, проектът „Южен поток” трябва да бъде прекратен до постигане на пълно съответствие с европейското законодателство.

Това се казва в Комюнике на Европейската комисия до ЕП и Съвета относно европейската стратегия за енергийна сигурност, предаде БНР.

Новите инвестиции в инфраструктурата, които се правят от доминиращите доставчици, трябва да са съобразени с правилата на вътрешния пазар и конкуренцията.

В частност, проектът „Южен поток” трябва да бъде прекратен до постигане на пълно съответствие с европейското законодателство, след което трябва да се направи нова оценка на проекта в светлината на приоритетите на енергийната сигурност на ЕС”, се казва в една от точките на документа, които трябва да бъдат приложени в краткосрочен план.

Йотингер: Споразумението между България и Русия за „Южен поток“ не отговаря на европейското законодателство

Оценяваме проекта от юридическа гледна и сме в контакт със съответните държави от ЕС заяви на пресконференция еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, цитиран от БТА.

Имаме добра дискусия с българското правителство по този въпрос. Разглеждаме междуправителственото споразумение за този газопровод между София и Москва, чиито приложения не отговарят на европейското законодателство.

Единната енергийна външна политика на ЕС и повишаването на енергийната ефективност ще бъдат приоритет на новата стратегия за енергийна независимост на ЕС, публикувана днес от Европейската комисия, съобщи Йотингер, цитиран от ИТАР-ТАСС и БТА.

Европейската комисия не се отказва от идеята за въвеждане на единна цена на газа и единна система за купуването му за целия ЕС, посочи Йотингер.

„Стройтрансгаз“ планира да завърши цялата работа по изграждането на българския участък от „Южен поток“ до 2017 година

Това се посочва в съобщение на компанията, цитирано от ИТАР-ТАСС и БТА. Стройтрансгаз е консорциум, в чийто състав влизат руската компания „Стройтрансгаз“ и българската „Газпроект Юг“ АД, спечели търга за работата по проектиране, доставката на оборудване и материали, строително-монтажни дейности, обучение на персонал и въвеждане в експлоатация на магистралния газопровод „Южен поток“ в България.

Морският ”Южен поток” не бил изключение

Промените в Закона за енергетиката не налагат изключение от законодателството на ЕС, а правят пояснение, че Третият енергиен пакет на ЕС не се прилага спрямо морски газопроводи заради технически и правни причини, се посочва в съобщение от компанията „Южен поток Транспорт“.

Реклами

Posted on 29.05.2014, in Енергийни проекти and tagged , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: