Евразийският съюз: Договорът е подписан


© Фото: РИА Новости/Сергей Гунеев

© Фото: РИА Новости/Сергей Гунеев

Договорът за Евразийския икономически съюз е подписан. Лидерите на Русия, Беларус и Казахстан са поставили подписите си върху историческия документ на срещата в Астана.

Това ще сложи началото на появата на един от най-големите световни пазари, убедени са президентите.

Документът е исторически – с такава характеристика са съгласни и Владимир Путин, и Александър Лукашенко, и Нурсултан Назарбаев.

В бъдеще към договора може да се присъединят Армения и Киргизстан.

Създаването на икономическия съюз поставя Русия, Беларус и Казахстан на ново равнище на интеграция и сътрудничество, подчерта в изявлението си руският президент:

– Днес ние заедно създаваме мощен център за икономическо развитие, голям регионален пазар, който обединява над 170 милиона души. Съюзът ни разполага с огромни запаси от природни ресурси.

Страните „тройки” в същото време имат развита промишленост, индустриална база, мощен кадрови и културен потенциал. Географското разположение позволява да се създадат транспортни маршрути не само с регионално, но и с глобално значение.

Президентът на Казахстан на свой ред подчерта най-важният, от негова гледна точка, принцип на работа на новия съюз: всички решения се приемат само въз основа на консенсус, каза Нурсулнтан Назарбаев:

– Гласът на всяка страна ще бъде определящ. Кадровата политика ще бъде изградена с оглед на принципа на равнопоставеност на страните и на конкурсна основа – за да бъдат привличани в тази важна работа най-квалифицираните специалисти.

На страните им трябваха няколко години за създаването на ЕАИС. Всичко започна с Митническия съюз на Русия, Беларус и Казахстан. От 2011 г. митническите бариери между страните престанаха да съществуват.

А Евразийския съюз е по-висока форма на интеграция на държавите и си поставя амбициозни цели, отбеляза председателят на Колегията на Евразийската икономическа комисия Виктор Христенко:

– Евразийският икономически съюз е важен като източник на икономическия ни растеж , на развитие на потенциала ни. Но също така е важен, за да направим бъдещето ни много по-стабилно и прогнозируемо в този неспокоен свят.

След подписването текстът на договора ще бъде представен в парламентите на трите държави и, както разчитат лидерите на Русия, Беларус и Казахстан, бързо ратифициран.

От 1 януари 2015 г. Евразийският съюз ще започне да функционира.

Игор Силецки

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Реклами

Posted on 29.05.2014, in Международна политика and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: