Дивото поле


Възпоменание за загиналите в украинската гражданска война опълченци от Славянск, май 2014 г.

Възпоменание за загиналите в украинската гражданска война опълченци от Славянск, май 2014 г.

В условията на гражданска война президентските избори в Украйна все пак бяха проведени, те бяха жизненоважни за властта в Киев, която свали насилствено законно избрания президент на 22 февруари тази година след организиран и подкрепен от Запада скъпоструващ преврат.

Самите поръчители на преврата задължиха (западно)украинските си протежета да направят и невъзможното, но да легализират властта си на всяка цена.

Макар известното досега, малко преди приключването на изборния ден, да е съвсем показателно, е напълно възможно да се предрече точната западна реакция на украинското изборно упражнение.

Понеже едва ли ще настъпят съществени промени, може да се обобщи вече с голяма доза увереност, че избирателната активност няма да надхвърли 50 % (17,52 % в 12,00 ч. местно време; 40,41 % в 16,00 часа; в Донецка област – 9,11 % в 16,00 ч.; данни за Луганска област не се обявяват). Особено ако съпоставим тези резултати с постигнатото на допитванията до народа в Крим и в Новорусия, ще е ясен крайно посредственият характер на украинските избори.

Всичко това ни най-малко няма да попречи на Мая Кочианчич, прессекретарката на върховната представителка на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън, още утре да заяви с увереност, че днешните избори в Украйна са нова крупна победа за демокрацията в света. Приемете последното изречение като мой личен принос в гадателството.

Същата Кочиянчич, която и по хубост, и по ум наподобява началничката си, след референдумите в Новорусия ни осведоми, че били „незаконни… понеже организаторите на гласуването не притежават демократична легитимност” (Брюксел, 12 май). Няма нищо, важното е, че киевските превратаджии имат демократична легитимност в излишък, както знаем…

 

                                                                                                  Карта на автора

Карта на Дивото поле (в жълто са земите, които попадат в днешна Украйна; защриховани в жълто и сиво са тези части от него, които днес са в Руската федерация на север и на изток и в Приднестровската молдовска република на югозапад). Тази част от Новорусия, която днес е в Украйна, е оградена с плътна червена линия. Провъзгласената вчера конфедеративна държава Новорусия е в ярко зелен цвят.

Днешните събития в Украйна се развиват на особено място, очевидно съществува историческа обусловеност Приднепровието да е често арена на събития, предизвикващи крайна нестабилност. Като използваме прогностичната сила на историята, лесно ще направим и втори принос в световното гадателство.

Нито една власт в Дивото поле не е била трайна през последните осем века. Във времето от V в. до ХІV в. хиляди племена правят опит да се установят по тези земи, които всъщност са твърде удобни за обитаване – обработваемата земя е много, реките, и особено Днепър с неговите вирове, прагове и острови, изобилстват с всякакви риби, безкрайните пасища предполагат достатъчно храна за добитъка. Тук никой не може да остане гладен и жаден.

Само мястото е на кръстопът, безброй племена от изток срещат подобни на себе си, мигриращи в обратна посока. Страшно е тук, никой не успява да се задържи за дълго, включително и част от прадедите ни. След ХІV в. по тези земи започва образуването на онова гордо и непокорно население, което по-късно е известно като казаци.

Безбройните острови на Днепър, притоците, завоите на реката предоставят невиждани другаде условия за всеки, който иска да се скрие от света, престъпници, авантюристи, крепостни, бегълци от всичко и от всекиго намират тук укритие, стига само да не се плашат от тежкия труд и от безкрайната борба за оцеляване сред себеподобни. В тези сурови условия, подчинени на желязна дисциплина, в непрекъснати битки се създава казачеството.

Земите на средновековното Диво поле днес се разполагат в десет области на Украйна – Сумска, Черкаска, Харковска, Днепропетровска, Запорожка, Кировградска, Полтавска, Николаевска, Херсонска и Одеска, в провъзгласената вчера конфедерация Новорусия, в Руската федерация и в Приднестровската молдовска република.

Карта на Исак Маса, холандски търговец, пътешественик и дипломат по съвместителство, с отбелязано мястото на Дивото поле и първоначалното име на днешна Украйна – Окраина (подчертани с червено, 1609/1610 г.

Твърде трудно почти в средата на Европа да се опази такова златно място, щенията към него са големи и различни. За Русия присъединяването на тези земи е първостепенна задача, те дават достъп до Черно море, а през Мраморно, Бяло и Средиземно – и до Световния океан.

Присъединени от императрица Екатерина Велика (1762–1796), старото Диво поле, но също и поречието на р. Кубан, получават ново име – Новорусия. В границите на днешна Украйна историческата област Новорусия се разполага в шест области – Харковска, Днепропетровска, Запорожка, Николаевска, Херсонска и Одеска, както и в старите Луганска и Донецка област, които от вчера образуват конфедерация Новорусия.

Само ден по-рано на конгрес в Донецк 145 делегати от всички области на Новорусия обявиха стремеж към обединение на историческата област в нова независима държава. Както вече бе казано, никой не задържа дълго властта си по тези краища, Украйна също не успя.

Новосъздадената конфедерация между Луганската и Донецката народни републики със сигурност ще се разраства, докато не достигне граници, исторически обусловени през последните десетина столетия – или на средновековното Диво поле, или на историческата област Новорусия. Вероятно така ще завърши украинската драма, на която всички ние сме неволни свидетели.

 

Автор: Иван Петрински

Източник: http://glasove.com

 

Posted on 27.05.2014, in Анализи, Вътрешна политика and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: