„Шпигел“: НАТО не е в състояние да отблъсне руско нападение


 "Шпигел": НАТО не е в състояние да отблъсне руско нападение Германското списание „Шпигел“ съобщи, че НАТО разглежда сценарии, в които руска армия настъпва в Източна Европа. Редица източни държави вече изказаха притесненията си от такъв развой и НАТО иска да ги увери, че е в състояние да се справи със ситуацията.

В статията си „Шпигел“ цитира документ на НАТО, който се отнася до вътрешен дебат за действията, които различните страни от организацията следва да предприемат, в случай че Русия започне война в Източна Европа.

В документа се заявява, че Русия е в състояние да започне „значителни военни действия без предупреждение“, което представлява „голяма заплаха за сигурността и стабилността в Евро-атлантическата зона“.

НАТО наблюдава натрупване на руски войски по границата с Украйна, но Русия от своя страна твърди, че няма намерение да напада. Украйна не е член на НАТО, но въпреки това алиансът иска да е ясно, че е в състояние да защитава балтийските си членове при необходимост.

В петък НАТО започна голямо учение в Естония под името „Стедфаст Джевълин 1“, чиято цел е да „демонстрира възможностите на общата отбрана на НАТО в балтийския регион“. В него участват шест хиляди войници от различни страни на НАТО, в това число САЩ.

Ръководителят на учението генерал Ханс-Лотар Домрьозе заяви, че „няма съмнение, че алиансът е силен. НАТО иска да покаже на членовете си, че най-важно е спазването на Вашингтонския договор“.

Според информацията на „Шпигел“ обаче НАТО няма да е в състояние да реагира на руско нападение по смисъла на член 5 на Северноатлантическия договор, според който атака срещу една от държавите от НАТО се смята за атака срещу всички тях и съответно нападнатата държава следва да получи навременна помощ от останалите членове.

Проблемът според „Шпигел“ е, че през последните години НАТО не счита нападение от страна на Русия за вероятно и по тази причина в източноевропейските държави вече липсва необходимото въоръжение и военна инфраструктура.

„Когато балтийските държави се присъединиха към НАТО, нямаше военна заплаха от страна на Русия“, заяви пред „Шпигел“ депутатът от европарламента Елмар Брок.

„Алиансът спазваше споразумението с Русия да не разполага войници на изток от река Елба. Сега изглежда, че президентът Путин е променил външната политика на страната и НАТО ще трябва да реагира“.

Външният министър на Полша Радослав Шикорски коментира, че НАТО трябва да повтори това, което е направила в западните държави по време на Студената война.

„Има бази във Великобритания, Испания, Германия, Италия и Турция. Няма обаче бази там, където са наистина необходими“, каза той.

Ситуацията в Украйна продължава да се влошава независимо от приключването на преговорите в Харков. През уикенда украински сили нееднократно влизаха в схватки със сепаратистите в Донецка и Луганска област.

Сепаратистите се заканиха, че ще попречат на нормалното провеждане на президентските избори в страната, насрочени за 25 май.

Русия отхвърля легитимността на избори „проведени под насочените оръжия на хунтата в Киев“, а временното украинско управление отказва да преговаря със сепаратистите, понеже ги смята за „крадци и терористи“.

 

Източник: http://pan.bg

 

Posted on 22.05.2014, in Въоръжени сили and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: