Крим е островът на съкровищата


Снимка: Преса

Снимка: Преса

Според западните експерти кримският шелф е много сериозна придобивка за Русия и лишава Украйна от възможността да разработи природните ресурси сама, което прави страната още по-зависима в енергийния сектор

Запасите от нефт и газ на Крим може да донесат трилиони долари на Русия, а за Украйна рухват всякакви надежди за енергийна независимост, пише американският в. „Ню Йорк таймс“.

Оценката на Киев за загубите от ресурсите възлиза на сумата от 40 млрд. долара, което е значително по-малко от изчисленията на американското издание.

Според западните експерти кримският шелф е много сериозна придобивка за Русия и лишава Украйна от възможността да разработи природните ресурси сама, което прави страната още по-зависима в енергийния сектор.

Черноморското дъно около полуострова вече е изследвано от експерти на петролните компании „Ексон Мобил“ и „Роял Дъч Шел“.

Специалистите не са посочили точни изчисления, но според тях местните ресурси са сравними с тези, които са концентрирани в Северно море, източник на нефтено и газово богатство за Норвегия и Великобритания.

Руският министър на природните ресурси и екологията Сергей Донской твърди, че нефтените запаси на територията на Крим са приблизително 47 млн. тона, газът е 165,3 млрд. куб. м и 18,2 млн. тона е газовият кондензат.

„В региона има 44 въглеводородни находища, от тях 10 са нефтени и 7 – газови“, обясни той.

Кремъл продължава да настоява, че кримските енергийни ресурси много малко го вълнуват.

Според Дмитрий Песков, говорителя на руския президент Владимир Путин, няма никаква връзка между присъединяването на полуострова и природните му запаси.

„Русия има огромно количество енергийни ресурси, затова за нас тези в Крим не представляват никакъв интерес“, обясни той.

Източник: http://pressadaily.bg

Posted on 22.05.2014, in Икономика and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: