Украйна в търсене на почва за компромис


Александър Турчинов. Фото: РИА Новости

Александър Турчинов. Фото: РИА Новости

Общоукраинските „кръгли маси“, в рамките на които, както се надяваха организаторите, можеше да има сближаване на страните на вътрешнополитическия конфликт, се провалиха.

Скептиците смятат, че този формат вече е остарял за украинската реалност, а и противниците не горят от желание да се чуят един друг.

Третата общоукраинска „кръгла маса“ за национално единство ще се проведе в сряда, 21 май, в Черкаси, в централната част на Украйна.

Това съобщи организаторът на събитието, първият президент на Украйна Леонид Кравчук.

Първата общоукраинска „кръгла маса“ за единство, в рамките на инициативите на ОССЕ за разрешаване на кризата в източната част на Украйна, се проведе в сряда в Киев.

Втората среща се проведе в събота вече в източната част на страната – в Харков. Участниците обсъдиха проекта за промени на Конституцията, в частност, законопроекта за децентрализиране на властта.

Участниците в „кръглата маса“ в Харков подкрепиха идеята за меморандум за единство за прекратяване на по-нататъшна ескалация на кризата в източната част на страната, издигната от представляващия интересите на жителите на югоизтока кандидат за президент на „Партията на регионите“ Михаил Добкин.

Според него, без компромис сред политиците, не може да има компромис в украинското общество.

Експерти отбелязват, че тезата за меморандума е възникнала на фона на провежданата от киевските власти специална операция в източната част на Украйна, която има за цел да смаже протестното движение, което възникна в отговор на държавния преврат.

Военната операция вече доведе до десетки жертви и ранени. По този начин, Киев надали ще демонстрира единство, смята експертът Александър Гусев.

– Създава се илюзия за диалог. Призовават за примирие, провеждайки наказателна операция. Как е възможно това? Няма никакъв консенсус. Няма никакво примирие.

В югоизточната част на страната се провежда мащабна военна операция, в резултат на което загиват мирни граждани. Следващата „кръгла маса“ е на 21 май в Черкаси. И всичко ще бъде същото.

В това, че „кръглите маси“ са безполезни, е сигурен и политологът Богдан Беспалко.

– Кръглите маси са просто имитация, която има за цел да покаже миролюбието на правителството в Киев, което, от една страна, хвърля танкове и бронетранспортьори срещу собстеното си население, а от друга – провежда „кръгли маси“.

Това е предназначено за хората на Запад, които няма да се интересуват от подробностите.

Ясно е, че в сегашната ситуация, когато в Украйна се водят боеве с артилерия и тежка техника, да се намери компромис е изключително трудно.

Но това е единственият шанс да бъде спряна разпадащата се страна от падане в пропастта на мащабна гражданска война „всеки срещу всеки“.

Сергей Дуз

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 21.05.2014, in Вътрешна политика and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: