„Политическата поръчка“ на ООН


© Фото: РИА Новости/Андрей Стенин

© Фото: РИА Новости/Андрей Стенин

Европейските чиновници си затвориха очите за престъпленията на неонацистите, а наказателната операция в югоизточната част на страната беше обявена за законна.

Така от руското външно министерство оцениха доклада за правата на човека в Украйна, публикуван от Службата на Върховния комисар на ООН.

Помощникът на генералния секретар на ООН представи този доклад вчера в Киев. Той заяви, че от ООН са загрижени от нарушаването на човешките права в югоизточната част на Украйна.

За нарушители, обаче, бяха определени не самопровъзгласилите се власти на Киев, а техните противници – жителите на южните и източните райони. За зверствата на екстремистите, които изгориха живи мирни жители в Одеса, в доклада не се казва нищо.

От руското външно министерство заявиха, че този доклад няма много общо с реалното състояние на нещата в областта на правата на човека в Украйна, а фрапантните несъответствия не оставят никакво съмнение в политическата ангажираност на неговите автори.

Коментира говорителят на Министерството на външните работи Александър Лукашевич:

– Авторите на документа са предпочели да игнорират сериозните нарушения на човешките права от страна на самопровъзгласилите се киевски власти, включително отвличанията, убийствата, изтезанията, задържането по политически причини без съд, произволното и непропорционално използване на сила, включително военна и т.н.

Освен това, в доклада не се говори за проявите на агресивен национализъм и неонацизъм в Украйна.

От Москва също така отбелязаха, че докладът е бил представен от помощника на генералния секретар на ООН, Иван Симонович, когото руското външно министерство нееднократно призоваваше да не игнорира повсеместното нарушаване на правата на човека в Украйна.

Създава се впечатление, че позицията му се основава изключително на киевската пропаганда – факти в доклада на практика няма.

Той за пореден път само изрази предварително известната позиция на Запада. С нищо не подкрепените обвинения срещу жителите на югоизточна Украйна надали ще помогнат за провеждането на същия национален диалог, необходимостта от които признават в Европа, а дори и в САЩ.

В действителност – това е един вид декларация за невъзможността за диалог с регионите. А и жителите на югоизтока, след като те, фактически, бяха наречени убийци, надали ще се съгласят на преговори.

Мария Балябина

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 19.05.2014, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: