Нацисти създали тайна армия след войната


Алберт Шнец Снимка: Преса

Алберт Шнец
Снимка: Преса

Целта на хилядите заговорници в Западна Германия била да отблъснат евентуална съветска атака

Секретна армия с хиляди бойци личен състав е била организирана в Западна Германия след края на Втората световна война, пише сп. „Шпигел“.

Ветерани нацисти, бивши членове на вермахта и частите СС, активно се подготвяли за ответен удар и съпротива при евентуална съветска атака в края на 40-те и началото на 50-те години. Конспиративният проект излиза на бял свят едва преди седмици, след като историци случайно попадат на 321-страничен доклад за формацията в архива на германското  разузнаване.

До момента документите избягвали от вниманието на изследователите, тъй като били в папка под заглавие „Застраховки“.

Идеолог на начинанието е заслужилият генерал Алберт Шнец, който години по-късно ще стане началник-щаб на германската армия при канцлера Вили Бранд.

Военният започнал заверата в Швабия, където живеел след края на войната. Той често бил домакин на срещи на ветерани от някогашната 25-а пехотна дивизия.

На сбирките нацистите започнали да чертаят планове как да защитят Западна Германия, която по това време нямала право на свои армейски части, при съветска атака.

Идеята им била в случай на бойни действия да се изтеглят от германска територия и да поведат партизанска война срещу войските на Кремъл от чужбина. За целта Шнец трескаво търсел доброволци, финансова подкрепа от бизнесмени и логистична помощ от транспортни фирми.

Всички 2000 души, записани в намерен списък на генерала, били убедени антикомунисти. Те действали в Щутгарт, Улм, Карлсруе и десетки други градове. От открития доклад става ясно, че над 40 000 души били готови веднага да се включат в начинанието.

Усилията на Шнец били подкрепени от нацисткия герой Ото Скорцени, прославил се с успешната си операция по освобождаването на Бенито Мусолини, арестуван от италианските власти през 1943 г. Скорцени искал да създаде и на Апенините организация, подобна на тази на Шнец.

През 1951 г. двамата се договорили „за съдействие в Швабия“.

Шнец организирал всичко в тайна, без мандат от германското правителство. Кабинетът на Конрад Аденауер разбрал за начинанието през 1951 г.

Канцлерът решил да не предприема действия срещу заговорниците, за да може да разчита на тях в извънредна ситуация. Той обаче не ги подкрепил заради опасенията от международен скандал и наредил на разузнаването да следи действията им.

Кога точно е разформирована тайната армия, не е ясно. До смъртта си през 2007 г. Шнец не казва и дума за заговора.

 

Източник: http://pressadaily.bg

Posted on 18.05.2014, in История, Национална сигурност and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: