Гневът от бедствието рикушира върху Ердоган


Снимка: Темаdaily

Снимка: Темаdaily

Бедствието в Сома носи специфични рискове за премиера и ще създаде още повече проблеми за управлението му

Сякаш турският премиер Реджеп Тайип Ердоган нямаше за какво да се тревожи с големия корупционен скандал, продължаващата битки с най-популярните социални медии в света и упоритите протести заради авторитарната му политика.

Но катастрофалният минен инцидент в град Сома вероятно ще създаде още повече проблеми в премиерския му мандат, пише сп. „Тайм“.

Само шест седмици след като Партията на справедливостта и развитието на Ердоган спечели местните избори, победа, която до голяма степен беше възприета като вот на доверие за премиера, минната експлозия бързо породи недоволство.

Протестиращи се събраха в местната централа на партията в града със 100 000 души население, на 480 км югозападно от Истанбул, някои от които наричаха премиера „убиец“ и „крадец“.

Демонстранти, някои от които носещи миньорски каски, се събраха и пред сградата в Истанбул на компанията, която притежава мината, в метрото граждани се проснаха като мъртви на пероните в израз на солидарност със загиналите миньори.

Друга група в столицата Анкара опита да организира поход до министерството на енергетиката, но беше разпръсната от полицията.

Ердоган до голяма степен реагира на бедствието така, както би реагирал всеки лидер – той отмени планирано пътуване до Албания, за да посети мястото на инцидента и обяви тридневен траур. Но той беше по-скоро войнствен, а не се държеше като държавник, когато се изправи пред оплакванията на опечалените семейства, че безопасността в мината е била неглижирана.

Миньорите загинаха, след като електрически трансформатор избухна при застъпването на новата смяна в момент, когато в мината се намирали над 700 души. Вчера броят на жертвите беше 274, а поне 150 други продължават да са блокирани в опушените тунели, пълни с отровни газове.

Експлозии като тази стават през цялото време в тези мини. Не е като да не се е случвало такова нещо другаде по света“, заяви Ердоган на пресконференция след посещението си на място, след което посочи редица минни бедствия в света от 1862 г. насам.

Премиерът до голяма степен устоя на противоречията, които се събраха около него в последната година, благодарение на икономическия растеж в над десетилетното управление на ПСР.

Но минното бедствие може да удари дълбоко в сърцевината на популистия имидж на премиера, самоопределящ се като „черен турчин“, който е на страната на обикновения човек срещу елитите, контролиращи националната политика в по-голямата част от историята на Турция.

Близките връзки на Ердоган с големия бизнес, най-вече със строителната индустрия, бяха в основата на голямото съдебно разследване, предприето от прокурорите, докато той не нареди да бъдат преназначени на нови постове.

И след близо десет години във властта неговата партия не може да избегне отговорността за черния рекорд на страната му в областта на трудовата безопасност.

Базираната в Женева Международна организация по труда през 2012 г. постави Турция на трето място в света по най-голям брой загинали работници.

Бедствието в Сома носи специфични рискове за премиера. Миналия месец местен депутат поискал от турския парламент да разследва мината. Озгур Озел, член на опозиционната Народнорепубликанска партия, заяви, че местните жители непрестанно се оплаквали, че мината не е безопасна.

Усилията били осуетени от партията на Ердоган, някои нейни членове дори публично се подиграли с предложението. Ердоган посочи вчера, че мината е преминала инспекции през март.

Със сигурност сега въпросът отново ще бъде поставен и ще се обсъжда в следващите дни. Медии, критични към Ердоган, вече го свързват с бедствието и твърдят, че операторът на мината бил предупреден предварително за инспекциите.

„Масово убийство в мината“ и „Симптом за едноличен режим“, гласяха вчера заглавия на турския вестник на английски език „Тудей`с Заман“.

Източник: http://temadaily.bg

Posted on 18.05.2014, in Балканите, Общество and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: