Всички договори за “Южен поток“ са сключени


Снимка: Преса

Снимка: Преса

“Сключен е контракт за доставка на газоизмерително оборудване за участъците на бреговото свързване в България и в Русия“, съобщи “Газпром“

“Компанията “Саут Стрийм Транспорт“, оператор на морския участък на тръбопровода “Южен поток“, е сключила всички контракти, необходими за започване на строителството през есента на 2014 г.“, съобщи “Газпром“.

“Разпределени са поръчките за доставка на 150 000 тръби за първите два две части на морския участък на “Южен поток“ и са сключени договори за тяхното полагане.

Подписани са също съглашение за доставка на оборудване за управление на експлоатацията на морския газопровод и договор за неговата сертификация.

Сключен е контракт за доставка на газоизмерително оборудване за участъците на бреговото свързване в България и в Русия“.

През април Европарламентът прие резолюция, с която призовава Съвета на ЕС да засили санкциите срещу Русия, след като тя присъедини към територията си Крим.

Евродепутатите предложиха да се спре строителството на “Южен поток“ и да се потърсят алтернативни източници за доставка на природен газ за Европа.

След това Европейската комисия заяви, че не обсъжда възможността за замразяване на строителството на газопровода на територията на страни членки на ЕС.

Турция предложи Южен поток да преминава през нейната територия, а не през България, за да се отстранят транзитните рискове и да се избегне преминаването на тръбите направо от Русия в страни от Евросъюза.

Строителството на “Южен поток“, който ще премине през България, Сърбия, Унгария, Словения и Италия, започна през декември 2012 в района на Анапа.

Завършването на първия участък е определено за края на 2015 г. Ще бъдат построени четири участъка, всеки с дължина над 930 км. Полагането на морския газопровод ще продължи до третото тримесечие на 2015.

Доставката на първите количества газ за Европа се очаква да започне през първото тримесечие на 2016, а въвеждането в експлоатация на пълната мощност на проекта – 63 милиарда куб.метра газ годишно – през 2018.

Източник: http://pressadaily.bg

Posted on 18.05.2014, in Енергийни проекти and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: