НАТО в търсенето на работа


Андерс Фог Расмусен. © Фото: REUTERS/Yves Herman

Андерс Фог Расмусен. © Фото: REUTERS/Yves Herman

На 9 май в интервю за естонския вестник Postimees, генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заявил, че поради действията на Русия „…ние не можем да бъдем повече уверени в гаранциите на мира и сигурността в Европа.

Затова ние трябва да променим тенденциите от последните години, когато в Европа се съкращаваха разходите за отбрана.

Ние не можем да продължаваме разоръжаването, докато руснаците увеличават въоръженията и заплашват съседите. Затова призовавам, преди всичко държавите от НАТО в Европа да увеличат разходите за отбрана“.

В съответствие с изследването, проведено в 2012 година от Университета за национална отбрана на САЩ, силите на НАТО „не са готови за бойни действия и не са достатъчно оборудвани“.

Както пише вестник Wall Street Journal, ако „Владимир Путин се нацели на източната периферия на НАТО – например, на завземане на страните на Балтика, алиансът, дори при наличието на политическа воля може би няма да има възможности да се съпротивлява“.

Странно, та нали по данни на Стокхолмския международен институт (SIPRI), сумата на военните бюджети на всички страни на света в 2012 година възлизала на 1,745 трилиона долара. А общите „отбранителни“ разходи на всички страни на НАТО в 2013 година възлизали на повече от един трилион долара.

В същата 2012 година, по данни на SIPRI военните разходи на Китай възлизали на 166 млрд. долара, а на Русия – на 90 млрд.

Нещо повече, според директора на програмата на SIPRI по военните разходи Сем Перло-Фриман, общите „отбранителни разходи на Русия могат да се сравнят със Запада само по ядрения потенциал.

„Но обикновените въоръжени сили на Русия имат много сериозни проблеми по отношение на командването, управлението и мобилността и от гледна точка на физическата способност на водене на съвременна война те значително изостават от западните страни“.

Числеността на въоръжените сили на алианса по собствени данни на НАТО за 2013 година, превъзхождат всички армии на потенциалните противници.

В редиците на „защитниците на Европа“ сега има 3,370,000 военнослужещи. Във въоръжените сили на Русия, по западни оценки, служат 766 хиляди.

При такава статистика, разбира се, трудно е да си представим, как Русия ще започне война в Европа. Впрочем, функционерите на НАТО по този въпрос имат съвсем друг интерес.

Военнопромишленият комплекс на Запада иска нови поръчки, военните и гражданските структури на блока – гаранции за запазване на многобройните работни места. Кой е длъжен да се грижи за това? Разбира се, генералният секретар на НАТО.

Ще повярва ли Европа на красноречието на генералния секретар на НАТО, или ще се обърне към реалните цифри и здравия смисъл, ще покаже близкото бъдеще.

Вадим Ферсович

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Реклами

Posted on 13.05.2014, in Национална сигурност and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: