„На Червения площад се проведе главният парад на страната”


© Фото: РИА Новости/Рамил Ситдиков

© Фото: РИА Новости/Рамил Ситдиков

В Москва на Червения площад се проведе парадът на Победата в чест на 69 годишнина от победата във Втората световна война.

В това мащабно мероприятие участваха около 11 хиляди военнослужещи, над 150 единици бойна техника, а в небето над зрителите и участниците прелетяха 69 самолета и хеликоптера – тъкмо толкова години са минали от Деня на Победата на 9 май 1945 г.

Този път организаторите подготвиха няколко нови неща. Това са 15 единици БТР-80, отряди на морската пехота на руския Черноморски флот, която се базира в Севастопол, а също и бронирани автомобили с повишена защита „Тайфун”.

Главният парад на страната по традиция се проведе в центъра на руската столица – на Червения площад. В началото на тържественото мероприятие ветераните поздрави президентът на Русия.

Владимир Путин нарече Деня на Победата „символ на триумфа” на руския народ и обеща страната винаги да пази свещената памет за войната:

– Ние трябва да бъдем достойни за подвига на нашите бащи, дядовци и прадядовци. Те до смърт са се сражавали с врага, защитили са родната земя, унищожили са нацизма.

Победата е започнала от фронтовата линия и в тила, от партизанските отряди и нелегалната революционна дейност, тя е била близко до мъжеството на блокадния Ленинград, храбростта на защитниците на Севастопол, доблестта на хиляди бойци, които непреклонно са стояли на постовете си.

В жестоките сражения край Москва и Сталинград, на Курската дъга и Днепър се е определял изходът от цялата Втора световна война. Желязната воля на съветския народ, безстрашието и издръжливостта му са спасили Европа от робство.

Именно нашата страна напълно и окончателно разгроми нацистите. Победи с цената на милиони жертви и страшни изпитания. Ние винаги ще съхраняваме тази свещена истина, няма да допуснем предателство и забрава на героите, на всички, които без да жалят себе си, запазиха мира на планетата.

В парада в центъра на руската столица участваха над 11 хиляди военнослужещи, 151 единици съвременно въоръжение.
Червеният площад за първи път видя това, което още никога не се беше появявало на парада на Победата: бронетранспортьорът „Тайфун”, противотанковите ракетни комплекси „Хризантеми” и зенитно-ракетните комплекси „Тор-М2”.

Всичко това показа пред целия свят мощта на руската армия, убеден е главният редактор на списание „Национальная оборона” Игор Коротченко:

– Парадът на Червения площад е убедителна демонстрация на увеличаващите се възможности на руските въоръжени сили, които осигуряват безопасността на държавата и ни застраховат от всякакви военнополитически рискове.

Ние видяхме принципно ново оборудване на руските въоръжени части.

Главният парад на Русия завърши с марша „Прощаването на славянката”, под звуците му сборният военен оркестър напусна Червения площад.

Ксения Мелникова

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 11.05.2014, in Общество and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: